Историческа възстановка на спасяването на Троянския манастир през лятото на

...
Историческа възстановка на спасяването на Троянския манастир през лятото на
Коментари Харесай

80 души ще направят възстановка на отбраната на Троянския манастир през 1877 година

Историческа възстановка на спасяването на Троянския манастир през лятото на 1877 година ще бъде пресъздадена през днешния ден от 12.00 часа от представители на Национално сдружение "Традиция ".

В "живата картина " ще вземат присъединяване над 80 души от клубовете в Троян, Априлци, Севлиево, Плевен, Ловеч и други, заяви за Българска телеграфна агенция Христо Йовчевски, един от уредниците на събитието, член на НД "Традиция " - районен клон "34-ти пехотен Троянски полк " (Априлци - Троян - Севлиево). По концепция на игумена на манастира Велички свещеник Сионий, възстановката се осъществя за повторно, първият е бил през 2015 година.

Троянският манастир през 1877 година е бил под заплаха да бъде изгорял, напомня историята Йовчевски. По време на Руско-турската освободителна война съветските войски, които заемат позиция към Плевен, изпращат отряд, който минава през Ловеч и стига до Троян. Поради известна непредвидливост той не е останал в Троян, а се е върнал назад в Плевен. Това е предиздвикало локалните турци от околните села да опожарят Троян. Жителите му били подложени на тормоз и убийства. Башибозуци и черкези решили да опожарят и Троянския манастир, който бил важен за християнската религия и духа на българина. Игуменът архимандрит Макарий имал информация, че това се приготвя. Успял да активизира локалните поданици и башибозуците срещнали отпор. Турците, макар че били огромна бройка, не очаквали това и избягали след яростна борба.

Йовчевски описа още, че архимандрит Макарий години по-рано е провел първия отшелнически революционен комитет в манастира, където Васил Левски постоянно е обитавал. След идването на съветските елементи игуменът е бил този, който е мобилизирал цялото население да окаже помощ в обезпечаването на съветските войски и да стартира прекосяването през Балкана.

Възстановката ще покаже самото стълкновение и спасяването на Троянския манастир от опожаряване. Ще се употребяват реквизити от манастира и на сдружението. "Неслучайно се прави ден преди Гергьовден - Деня на българската смелост. Това е нашият метод да отбележим в Троян този празник ", добави Христо Йовчевски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР