Истинско тържество на българщината сътвориха на Йордановден в мездренското село

...
Истинско тържество на българщината сътвориха на Йордановден в мездренското село
Коментари Харесай

Празник на българщината сътвориха на Богоявление в Зверино

Истинско празненство на българщината сътвориха на Йордановден в мездренското село Зверино, където по случай огромния християнски празник Св. Богоявление (Кръщение Господне) за седма поредна година беше осъществен обред за избавяне на кръста, комбиниран с мъжко хоро във водите на река Златица.

Честването на празника стартира с литургия в параклиса „ Рождество Богородично ”, отслужена от енорийския духовник отец Антон Петков.

След богослужението от храма потегли литийно шествие, отпред с иконата на Светото Кръщение, хоругви и развети национални флагове под звуците на родопски каба гайди, тъпани и пушечни изстрели.

На път към „ Долната махала ” участниците в шествието, дружно с възпитаници от СУ „ Св. Климент Охридски “, сервираха венец пред бюст-паметника на Христо Ботев в кв. Сѝвец, с което уважиха 175-ата годишнина от рождението на поета бунтовник.

Оттам тържеството се придвижи на площада при „ Пръстените “, където се извиха кръшни национални хора̀ в акомпанимент на музикантите от гайдарски състав „ 101 каба гайди ” при НЧ „ Христо Ботев-1871 “ - Смолян и на солистката на Фолклорен отбор „ Родопа “ Златина Узунова.

При стечението на многолюдно голям брой на левия бряг на Искъра отец Антон отслужи Велик Богоявленски водосвет. Сред пристигналите да уважат празника бяха кметът на Мездра Иван Аспарухов и ръководителят на Общинския съвет Яна Нинова.

„ Тук, където водите на река Искър нежно допират Стара планина, живее една традиция, оживяла през вековете, сподели в посланието си към присъстващите водещият на събитието Мирела Николова. Нейният гальовен глас събира дребни и огромни, мъже и дами, свои и непознати, с цел да остане вечно в мислите и сърцата им. Традиция, величествена като Балкана, буйна като Искъра, пазителка на минало и бъдеще. Традиция, съхранена от звуците на гайдите и тропота на мъжкото хоро̀. Традиция, събрала ни тук, до водата, с цел да сбъдне най-съкровените ни фантазии и да ни ориса със здраве и берекет. “.

Тази година за „ спасяването ” на Светия кръст се хвърлиха повече от 40 мъже и младежи, родом от Зверино, пременени в национални носии. Пръв до Кръстастигна 37-годишният строител Петър Тодоров, който пожела на всички най-много да са здрави.

Паметливи припомниха, че „ спасители “ на кръста в предходните шест издания на Богоявленския обред в Зверино са: през 2017 година - Владимир Петров, през 2018 година - Ивайло Бояджиев, през 2019 година - Цветослав Найденов, през 2020 година - Стоян Петров, през 2021 година - Емил Якимов, а през 2022 година - Митко Ангелов.

По традиция кулминационната точка на честването на Йордановден беше магическото мъжко хоро, което се изви в река Златица под звуците на „ Песен за Капитан Петко челник ” и на химна за Райна Княгиня „ Кой уши байряка ”.

В края на деня празникътсе придвижи още веднъж на площада, с безконечните като любовта към „ всичко българско и родно ” национални хора̀, които се извиха в подножието на Ржа̀на планина.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР