Истинските ценители на качествената литература нито за миг не са

...
Истинските ценители на качествената литература нито за миг не са
Коментари Харесай

Георги Господинов и Мария Лалева – любими автори

Истинските ценители на качествената литература нито за момент не са спрели да купуват и поръчват книги по време на изключителното състояние. Няколко от огромните книжарници в София останаха отворени за най-страстните фенове на родните и интернационалните писатели, а онлайн пазарът също не стопира. Ето и класацията за най-търсените заглавия.

1. „ Времеубежище “ от Георги Господинов, „ Жанет 45 “. И тогава предишното потегли да превзема света…  В началото залогът е една клиника, в края – един континент.  Роман за това по какъв начин се живее в изострен недостиг на бъдеще, сплитащ ирония и носталгия, история и подигравка.  " За времеубежищата, които строим, когато настоящето не ни е към този момент дом ", по този начин  Георги Господинов дефинира смисъла.

2. „ Фермата - Алманах - История на българщината ” от професор Пламен Павлов, професор Милко Палангурски,  AT Publishing. Луксозно издание от риалити предаването „ Фермата ”  показва историята на България по този начин, както не сте я виждали досега.

За основаването на Алманаха екипът на предаването се доверява на съдружие " Българска история ". В книгата са проследени събитията от Първата българска страна, през Средновековието, годините на Османското робство и следосвобожденската история, като има и глави, отдадени на развиването на българската литература и спортните триумфи на страната. Написана е една глава, в която се съдържат напълно научните достижения на българите. В Алманаха има и част за родното културно-историческо завещание отвън страната. Книгата съдържа общо петнайсет глави.

3. „ Живот в скалите ” от Мария Лалева, „ Книгомания ”. Драматична история сред философията и притчата, сред живота и гибелта. Провокира читателя да задава въпроси, да намира отговори, да преживее най-силните човешки страсти – от сълзи до смях, от страдалчество и чувство за загуба до празненство на хубостта, любовта и истината.

Мария Лалева е създател на стихосбирките „ Не съм ви ближна “ и „ Личен списък “, изпълнителен продуцент и сценарист на пълнометражния филм „ Дамасцена “. Тя към този момент написа и сюжет по романа. Цитати от творбата се въртят в интернет пространството и справедливо впечатляват читателите с проникновена и задълбочена мисъл. „ Любовта е за проявление, момиче, не тъгата. “ „ Не се опасявай от гибелта, сине! Не е ужасно да останеш без мен. Много по-страшно е да останеш без себе си. Надгробните плочи са в действителност за живите. “

„ Мислех, че най-страшното е да ме разлюби жена, която обичам. Триста пъти " Не "! Хиляда пъти! Страшно е да ме помни. И хиляда по хиляда – да я помня аз. Неизживяната... Недоизживяната... “

4. „ Топ мистериите на България ” от Слави Панайотов, Оз books. Тази книга може да промени серизно метода, по който гледате на доста исторически обстоятелства, свързани с България. Колкото повече напредвате, толкоз повече ще се убеждавате, че ние, българите, сме привилегировани да крачим по тези земи. Всяка нова находка, вместо да хвърля изясненост на предходни въпроси, повдига нова вълнуваща мистерия от предишното. Авторът ще ви преведе по мистериозната пътека на загадките, като ще се върне още в зората на човечеството, тъй като евентуално първата цивилизация е зародила тъкмо в земите на днешна България. Ще се впусне в спорното завещание на траките и ще се опита да си изясни някои парадоксални обстоятелства. Прабългарите също може да не са ни толкоз ясни, колкото си мислим. И още доста разкрития за - Баба Ванга, свещения триъгълник - Белинташ, Кръстова гора и Караджов камък, предходни цивилизации. От атлантите ли сме произлязли, Странджа - планина с доста лица.

5. „ Топ мистериите на света “ от Слави Панайотов - The Clashers, Оз books. Авторът уголемява кръга от загадки и споделя за необясними и озадачаващи предмети, места и случки в международен мащаб. В книгата ще откриете неразрешена история, неуместни находки и аномалии, будещи подозрение за съществуването на различен, обгърнат в мистерии, ход на човешкото развиване. Съществували ли са Атлантида и Лемурия и къде е прикрито тяхното познание? Как археологически находки като ръкописите от Мъртво море и дискът от Фестос провокират учените по целия свят? Доказват ли йероглифите в Дендера и Багдадската батерия, че античните са имали електричество? Защо загадъчни места като Мачу Пикчу, Стоунхендж, Гьобекли тепе и Баалбек раздрусват визиите ни по отношение на технологиите от предишното? Какво се крие зад неразгаданите случаи на прохода Дятлов, Тунгуския феномен и изгубванията на кораби и самолети в Бермудския триъгълник? Възможно ли е античните хора да са конструирали първия аналогов компютър, прочут като Механизма от Антикитера? Скални рисунки, шумерски клинописи и статуетки предизвикат въпроса - посещавали ли са извънземни Земята в нашата дълбока античност? Какви са библейските секрети на Светия Граал, Кивота и спорната Плащаница от Торино, на която се счита, че е отпечатан ликът на Христос? Това са единствено някои от десетките мистерии и загадки, които ще откриете сред страниците на тази книга.

6. „ По пътя към върха - Историята на Христо Проданов “ от Димитър Димитров, Сдружение " Българска история ". 22 април 1984 година е паметна дата в българската история. Броени часове, откакто става първият българин, стъпил на Еверест, Христо Проданов умира. Самостоятелното му безкислородно нанагорнище по Западния било трансформира алпиниста в легенда и въплъщава целия му витален път.

Книгата не е просто следващата биография на популярния планинар. Читателят може да наблюдава нелеката житейска орис на Проданов – от порутената родна къща в Карлово до перлата на Хималайската корона. Преките свидетелства на близки и сътрудници разкриват чисто човешките му качества, измежду които се откроява неговия прославен несклоняем дух. С помощта на непознати документи пък се пренасяме зад кулисите на българските хималайски експедиции Лхотце’81 и Еверест’84, намиращи се под директния надзор на комунистическата партия. „ По пътя към върха “ е книга за достолепието и морала, смелостта и саможертвата, упоритостта и мощната воля. Качества, които са значими освен в алпинизма, само че и в живота на всеки човек. Книгата показва и десетки скъпи фотографии от архива на Аврам Аврамов – началник на експедицията през 1984-а.

7. „ География на мъдростта “ от Ерик Уайнър, „ Фабер “. Авторът на бестселъра на „ Ню Йорк Таймс “ „ География на блаженството “ се впуска в занимателно интелектуално странствуване, следвайки стъпките на най-големите мислители в човешката историята и ни демонстрира по какъв начин всеки от тях - от Епикур до Ницше, от Торо до Ганди – ни предлага духовни и на практика уроци за днешните неспокойни времена.

 Ерик Уайнър съчетава своята пристрастеност към философията със пристрастеността си към пътешествията и подхваща поклонническо пътешестване, което разкрива изненадващи житейски уроци от великите международни мислители по света, от Ницше до Ганди, от Конфуций до Симон Вейл. Пътувайки с трен (единственият превоз, който му дава условия за размишление) той изминава хиляди километри, като прави спирки в Атина, Делхи, Уайоминг, Кони Айлънд, Токио, Франкфурт и на разнообразни места сред тях, с цел да се свърже с първичната цел на философията: да ни научи по какъв начин да водим по-мъдър, по-смислен живот. От Сократ и антична Атина до Симон дьо Бовоар и Париж на ХХ век, определените от Уайнър места и философи ни дават значими указателни табели, до момента в който се лутаме в днешните безредни времена.В „ География на мъдростта “ Уайнър ни кани да го придружим в неговото премеждие, което може да промени живота на човек, в неговото гонене на мъдростта и откритията, до момента в който се пробва да откри отговори на най-жизненоважните въпроси.

8. „ Тунел през въздуха “ от У. Д. Ган, „ Бард “. Милионерите не употребяват астрология, милиардерите го вършат! Тези думи, приписвани на Дж. П. Морган, се отнасят с най-голяма мощ за Уилям Ган, именуван Прорицателя от Уолстрийт. Смятан за един от най-великите борсови играчи и финансови анализатори на всички времена, Ган даже не е приключил гимназия. Въпреки това основава именит способ за прогнозиране на борсовите котировки, който съчетава геометрия, астрономия, астрология и антична математика.

„ Тунел през въздуха “ е най-прочутото и най-загадъчното произведение на Уилям Ган. Едни виждат в него вдъхновяваща история за мястото на индивида във Вселената, други считат, че тук Ган е разкодирал послания, скрити в Библията, трети са уверени, че книгата крие тайните на борсовата астрология и феноменалните триумфи на Ган.

 

Самият Ган дефинира „ Тунел през въздуха “ като „ тайнствен разказ, който съдържа скъпа загадка, забулена с воала на словото. Някои ще я разкрият още с първия прочит, други с втория, само че множеството ще разбулят тайната едвам когато прочетат книгата за трети път. “ У. Д. Ган предвижда цялостен стопански срив през 2020 година.

9. „ Заветът “ от Добри Божилов, „ Лексикон “. Действието тече паралелно с това в „ Задругата “ само че е от друга вероятност и с други герои, тъй че може да се чете и като независим разказ. Каква е тайната, скрита в тайната? Коя е Забулената и коя Възлюбената? Кой е Исмаил Бей? Кой на кого е другар и кому е зложелател?

Запазвайки стила и похватите на „ Задругата “, само че привнасяйки мощен метафизичен миг, романът подчертава върху катарзиса, прошката и трънливия път към свободата.

10. „ Тънкото изкуство да не ти пука “ от Марк Менсън, „ Хермес “. Социалните мрежи и наложената консуматорска просвета подхранват всеобщо непрекъснат блян за благополучие: безоблачно и безпроблемно битуване, безконечна обич, привлекателна осанка, вдъхновяваща и високоплатена работа... С две думи – живот за завиждане. Гарантираните способи да го реализираме обаче от ден на ден замязват на сапунен мехур, който Марк Менсън - създателят на тази книга спуква, заявявайки следното: „ Целият този блудкав позитивизъм и радостни врели-некипели за самопомощ натъртват най-много на това, което ви липсва. Ключът към положителния живот е да не ви пука за това да трупате още и още, а да ви пука единствено за същинските и значимите неща “. Но преди да осъзнаем това, се постанова да осмислим огромна част от неприятните истини и да имаме реалистични упования. Марк Менсън развенчава редица открити „ житейски правила “ и прави много шокиращи заявки, до момента в който ни вкарва в тънкостите на изкуството да не ни пука.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР