Истерията, обхванала цяла България, че горивата по бензиностанциите или свършват,

...
Истерията, обхванала цяла България, че горивата по бензиностанциите или свършват,
Коментари Харесай

Защо истерията за горива на 2 март е вероятно само началото?

Истерията, обхванала цяла България, че горивата по бензиностанциите или свършват, или ще разгласят рекордни цени точно на Националния празник, може да се окаже напълно рационална от позиция на събитията, за които международната бизнес общественост сигнализира, а у нас се замита под формата на управнически сводки за утешение и мятане на виновността върху медии и фейсбук канали от избрани кръгове. Редакцията на Lupa.bg също бе подложена на " колегиален " огън, макар експлицитното предизвестие, което издаде, че презапасяването може да докара до неестествен растеж на цените. Но не цените са огромният проблем и е редно да обърнем внимание на слона в стаята преди Комисия за защита на конкуренцията да излезе със мнение, че подобен няма. Защото и конкуренция няма.

Хронология на събитията:

14 февруари:

Русия отхвърля желанията си за следващ път да нахлува с военна мощ в Украйна. Lupa.bg разгласява цените от общодостъпния портал за горива Fuelo.net. със заглавие: " Цени от над 3.00 лв. за премиум горивата в някои бензиностанции ". Франция сигнализира за голям растеж за 4 седмици в същия ден.

25 февруари:

На 25 февруари, ден откакто Русия стартира войната в Украйна, видният русофил и водач на АБВ Румен Петков излиза с бомбастично предизвестие, че по негова информация

" запасите от горива в бензиностанциите в България са за не повече от една седмица, само че този факт бил вън от вниманието на държавното управление ". Действително никой не се юрва да цялостни бидони и цистерни в този ден, макар че цените на пазара към този момент стартират да порастват, освен това осезаемо.

27 февруари:

Председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев признава, че се чака покачване, поради събитията в Украйна и НЕ изключва през идните седмици литър дизел или бензин да се търгува над 2,90 лв., само че е оптимист, че това няма да се случи.

На въпрос дали България има задоволително запаси и може ли да се стигне до дефицит на горива за българския пазар, в случай че войната не завърши скоро, ръководителят на БПГА отговоря, с основното, че " може да се каже, че се поддържат наличностите по директивата на Европейски Съюз за 90-дневна обезпеченост ".

28 февруари:

Започва да се усеща напън върху бензиностанциите и нов растеж на цените. Димитър Хаджидимитров, който е член на УС на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива изяснява, че проблеми с доставките няма и издава зов през медиите: " Не се презапасявайте ". Опашки няма.

1 март:

Средни цени на горивата на дребно у нас: А95 - 2,64 лева; Дизел - 2,70 лв., LPG - 1,44 лв. за литър. Премиум горивата към този момент надвишават 3,05 лв..

2 март:

Бившият омбудсман и народен представител, сегашен водач на " Изправи се. БГ " Мая Манолова разгласява в 17,23 минути във фейсбук профила си, обществено наличен, следната тревога:

" 3,15лв/л, колкото стига цената на бензина тук-там, като на тази бензиностанция в Русе, е далавера!

Цената на петрола пораства, само че бензиностанциите продават гориво, което са закупили преди седмици на много по-ниски цени. Имаме информация за проблеми с доставките на бензин и дизел в някои вериги и райони за повишение на цените. За да не се стигне до рецесия с горивата, към този момент над 30 страни оповестиха освобождение на част от петролните си запаси ". Започва нервността.

В 18,20 часа в редакцията на Lupa.bg сигнализира четец, който се реди на 40-минутна опашка за гориво на бензиностанция в Силистра.

В 18,30 часа различен кореспондент на медията получава информация, че стартира шантаж от страна на " Лукойл ", като не се прецизира дали става въпрос за локална или координирана с Москва офанзива, че в страната от дни има ограничавания за пазаруването на горива над 3000 литра, като проблематичните поръчки касаят най-вече главните търговци на бензин и дизел у нас, в това число огромни спедиторски компании. По това време името на един от тях - " Сакста " ООД, за който медията ни осведоми, че също доставя горива за Българската войска, не попада в посочените аргументи от нашия източник за проблеми с доставките и търговията на дребно.

Изтъква се обаче в подадената информация към нас проблем с поддържаните наличия в наложителния запас и догадка, че блокирани сметки на " Лукойл " поради европейските наказания, наложени по отношение на притежателя й Вагит Алекперов, може да затруднят и даже спрат рафинирането на гориво към страната. Особено на дребно и изключително, до момента в който не се попълни 100% наложителният запас.

Бърза информация на медията ни разкрива, че повече от 95% от горивото по бензинколонките идва точно от " Лукойл Нефтохим ". Една дребна част от бензина и дизела у нас минават през Гърция, която обмисля възбрана за износ в идните дни, и от

Румъния, посредством една единствена верига, обработваща горивото от Казахстан (на държавната " КазМунайГаз " ) в своята рафинерия. Това значи, че при възможни проблеми с разтоварването на танкерите поради глобите по отношение на Русия при Бургас, удря по цялата горивна система у нас поради неналичието на диверсификация.

В 18,40 часа получаваме информация за 1,5 километра дълга опашка за зареждане във веригата на някогашния зам.-шеф на Народно събрание Веселин Марешки в София. Чакането в Силистра продължава.

В 19,20 часа колоните на всички места в София са километрични. Наш кореспондент зарежда в румънска бензиностанция с очакване от 5 до 10 минути, само че на касата служителят е безапелационен: " С това движение няма да успеем да задоволим потребностите. Проблеми и в този момент има при доставките на нефт в Румъния ". Служителят едва ли е следил пътя на суровия нефт от Казахстан до съседката ни по време на война и унищожителни наказания по отношение на Русия.

Слухът, който изкара хиляди водачи в страната: " Горивата ще станат 4-5 лв. за литър от на следващия ден ".

Малко по-късно " Лукойл-България " изпрати успокоително известие, че дефицит няма.

(От 17,00 до най-малко 23,58 часа уебстраниците на Fuelo.net, " Лукойл-България ", Lukoil.com не функционират)

В 23,58 минути министър-председателят Кирил Петков излиза с обръщение, че суматохата е непотребна и няма проблеми нито с доставки, нито с рафинерията в страната.

А дали е по този начин?

Петролно ембарго върху Русия не е наложено досега нито от Европейски Съюз, нито от Съединени американски щати, нито от Англия, само че тематиката е на масата. Проблемът, както ще се откри по-надолу, е обвързван с изключването на съветските банки от SWIFT системата, което води до разтърсване за целия пазар. Ще се окаже, че само Индия (която гласоподава " срещу " резолюцията на Организация на обединените нации против съветската инвазия на 2 март - б.р.) се възползва стопански от нефтената обстановка.

На 2 март бизнес секциите на международните медии осведомят, че Европейски Съюз и Англия са се събудили с фрапантен растеж на цените на горивата поради глобите, само че Русия продължава да доставя петрол по пристанищата без проблем. Още в понеделник Лондон упорства танкерите от там да се блокират, а в Брюксел разискват дали въобще да не ги забранят, сходно на блокадата на въздушното пространство за съветски самолети. Това касае и доставките на газ. Обратно към петрола обаче:

30 страни отблокират държавния си запас за горива поради бомбастичните цени на международните тържища на суровия нефт, бележещи връх от 7 години насам. България не е измежду тях.

В това време влиятелната организация за разбор на пазарите " Ристад Енерджи " разгласява подробен отчет за протичащото се със мнение, че поради обстоятелството, Русия е шестият по величина петролен колос в международен мащаб и търсенето на нефт от нея възлиза на общо 3,6 милиона барела дневно през 2019 година, забавянето на потреблението даже единствено от многомилионна Украйна би имало тежки вътрешни и интернационалните последствия, засягайки световните салда.

В същото време анализаторите плануват големи проблеми с доставките на недопечен нефт от Русия. Както и че салдото не може да се възвърне даже Иран да бъде стремително включена в " играта " с нараснало търсене.

Реалността след българската нервност

На 3 март, когато у нас по бензиностанциите литърът към този момент е " закован " на 3 лв., а българите честват Освобождението си, международните пазари заявяват нов трус с котировка от

118 щ.д. за барел.

Но това не е всичко:

" Ройтерс " разгласява обширен разбор на суматохата във връзка с доставките. А " Бизнес Инсайдър " е безапелационен: " Много купувачи на нефт отхвърлят покупко-продажби с Русия, " защото сега е съвсем невероятно да се подсигуряват доставките и каргото въобще от Русия или да се намерят банки за финансиране на тези интервенции ". " МаркетУоч " добавя:

" Руските количества са доста мъчно заменяеми, а купувачите се надпреварват за тях, което подвига цените ".

Според " Блумбърг " сега в света се постанова автоматизирано ембарго върху съветските доставки, без да е належащо експлицитното му разписване на хартия като глоба. За която обаче съперниците на американския президент Джо Байдън настойчиво го натискат. И за мненията на специалистите от влиятелната организация свидетелстват разкази, най-вече от Англия. Само за няколко часа две пристанища на Острова отхвърлиха да разтоварят танкери с съветска суровина и де факто ги върнаха назад.

На 2 март вечерта Кирил Петков разгласи, че проблеми с доставките няма, както и че следва разтоварването на 2 танкера. Но на каква цена?

Tоксичният съветски нефт

Танкерите, пренасящи суровия нефт до рафинериите, са главния белег, по който може да се съди доколко пазарът е ударен, написа " Блумбърг " на 3 март. Скокът в цените за наемането на кораб е умопомрачителен - 300% от началото на нашествието на Путин в Украйна до момента.

В момента наемането на танкер за доставка на 1 милион барела до Италия, натоварени от пристанището в Новоросийск (откъдето се товарят и доставките за " Нефтохим " ) възлиза на 3,5 милиона $.

Търговците изпитват и компликации въобще да намерят кораби, поради неналичието на сигурност в черноморския район поради потърпевшите 4 плавателни съда от началото на войната, плаващи под флаговете на разнообразни страни.

Това накара и самите търговци да внимават, написа още " Блумбърг ". В сряда съветският производител на нефт Сургутнефтегаз не съумя да разпореди търгове - за невиждан трети път - за продажба на към 6 1/2 милиона барела недопечен нефт от сорта Урал. От началото на войната офертите за продажба на класа са с рекордни отстъпки и още веднъж не провокират никакви предложения. А това от ден на ден се равнява на ембарго, въпреки и импровизирано, означават сътрудниците от медията, за която нашите сътрудници не могат да имат подозрения, че е част от хибридната война на Москва. Единствено Индия се възползва от съветската " промоция " и купи рекордни количества за рекордно ниски суми на 3 март.

Какво се случва с запаса у нас

Нефтът и нефтопродуктите и техните ресурси са заложени в обособен закон. Особено значима обаче е наредбата за складовите ресурси, по европейската инструкция, съгласно които в тях би трябвало да има най-малко 90 дни обезпеченоност на националните системи. От години обаче има данни, че поддръжката у нас не се извършва прецизно и че запасите надалеч не са цялостни поради частни ползи на главните трима играчи на пазара. Поради което евентуално и Румен Петков има данни за земетресения в системата в страната, произлизащи от икономическите наказания, наложени по отношение на Русия. Миналата година бе открита неналичието на близо 40 тона кашкавал от Държавния запас...

" Лукойл " (се) моли за мир в Украйна

На 3 март, към 15,00 часа българско време енергийният колос " Лукойл " в лицето на притежателя му Вагит Алекперов се причисли към апела от предходните дни на редица съветски милиардери - войната в Украйна незабавно да бъде спряна. " Настояваме за завършек на огъня и неотложно превръщане към дипломатическите способи за разрешаване на спора ", написаха от офиса му. Самият той отплава със яхтата си " Galactic Super Nova " от Испания към Черна гора в опит да избегне глобите на Европейски Съюз.

Докато у нас, по информация на Lupa.bg, която НЕ цели да всява суматоха, чиновници на " Нефтохим " са били посъветвани още на 25 февруари да запасят себе си и фамилиите си с нафта, бензин и хранителни артикули. И това няма общо с цените.

И още неприятни вести

В края на 2019 година компанията за произвеждане на гориво на „ Росатом “ – ТВЕЛ, и АЕЦ „ Козлодуй “ подписаха договорни документи за доставка на съветско нуклеарно гориво в България до 2025 година в това число. Едва преди 1 година някогашните ръководещи започнаха старт на процеса по лицензирането на " Уестингхаус " - Швеция за доставките на гориво от там. Това няма нищо общо с горивата на бензинколонките...

И по какъв начин се оказа, че не бъркаме

На Трети март сътрудниците от в. " Капитал " ни упрекнаха че сме съдействали за суматохата, в това число във връзка с горивата за Българската войска. В самия материал обаче излиза наяве, че " моментната неустановеност на един от основните търговци на горива в страната и снабдител на американската войска на НАТО - " Сакса ", е била употребена за добиване на политически дивиденти и основаване на безпорядък, ненужни в така и така тежката обстановка за демократичния свят и обществото ". Защото, както самата медия, разкрива, на " 25 февруари огромният дистрибутор и складодържател на горива " Сакса " пуска поръчката си за количества горива за месец март към " Лукойл България ". Поръчва 80 млн. литра дизел и 5 млн. литра бензин, като количествата са по-големи от нормалното заради създалата се конюнктура и нахлуването на Русия в Украйна.

А доникъде на деня на 2 март компанията, както и някои други компании на пазара, не са получили удостоверение от " Лукойл България " за поръчките си.

" Сакса " има контракти на едро за доставяне на огромни вериги като " Шел България " и " Еко България " и при неналичието на удостоверение за количествата за март взима решение да вдигне личните си цени с по 40 ст. до над 3.10 лева на обектите на " Круиз " и по този метод да ограничи оптимално продажбата ".

До 3 март Lupa.bg не разполага с данни от " Сакса " за нейните поръчки. Оказва се обаче, видно нагоре, че и тази компания чака проблеми с доставките. Източниците на медиите за обстановката са разнообразни - резултатът - общ за всички ни.

4 март, 11,30 ч.: Премиерът Кирил Петков афишира на брифинг в Министерски съвет след среща с представители на " Лукойл " и петролната асоциация, че ресурси има, танкери разтоварват, а зад офанзивата, по думите му, хибридна, стои Младежката организация на ГЕРБ.

4 март, 11,30 ч. българско време: " Икономист " излиза със заглавие: " Как Европа заложи търговията си прекалено много на режима на Путин. Това е войната, която може и да не завоюва ", като отбелязва големите проблеми с доставките на нефт от Русия, неналичието на диверсификация. Все отново, заключението на наблюдаващите е, че пътят към спасението минава през повдигането на западните наказания по отношение на иранския петрол.
ТЕМА преди 1 час 1211 преди 1 час 1090 преди 1 час 1188
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР