Истанбулската конвенция е документ, който дава по-голяма защита на жените

...
Истанбулската конвенция е документ, който дава по-голяма защита на жените
Коментари Харесай

„Влудено” ли е обществото от лидерите си по темата „Истанбулска конвенция”

Истанбулската спогодба е документ, който дава по-голяма отбрана на дамите от домашно принуждение и всевъзможни тълкования за трети пол и гей бракове са плод на едва образовани политици и хора, които гонят личен интерес. Това е общото мнение на социолога Мира Радева и политолога Татяна Буруджиева.

„ Едно общество доста елементарно може да се влуди. Хората не са длъжни да знаят защо става дума, само че политиците са длъжни. Голяма част от политиците си мисля, че не престават да не са я чели”, разяснява в студиото на „ Лице в лице” Буруджиева.

Според нея обществото има потребност от естествена полемика: „ Това в СУ беше нервен конфликт сред някакви агитки”.

Тя акцентира, че документът не е инструкция и по никакъв метод не задължава България да придвижи наличието му в законодателството си. По думите й изявленията на адвокати в тази посока идват най-вече от деятели за правата на бащите, които са пристрастни.

Мира Радева цитира обществения антрополог Харалан Александров: „ Няма по какъв начин от патриархалност да прескочиш в постмодерност”.

--> Според нея обществото е по-подготвено от политиците си по тази тематика и над 50% от хората са „ за” ратификация, до момента в който по-голямата част от останалите имат подозрения.

„ Трябва да се промени метода, по който приказваме. 20% от хората считат, че шамарът към жена и дете не е форма на насилие… А психическата експанзия?”, запита тя.

Според Буруджиева конвенцията е считана в интернационален проект за един от най-съвършените документи по тематиката, тъй като задължава държавните управления да водят ясна статистика – все още у нас се отчитало 0% принуждение против дами отвън теренните изследвания, а дори убийствата се водели битови.

Тя обърна внимание и на друго – дори и във към този момент признато законодателство гладко са влезнали текстове, свързани с провокирали доста диспути в този момент „ обществен пол”.

Радева призна, че не схваща държанието на поискалата референдум по тематиката председателка на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова: „ Няма социалистическа партия в Европейски Съюз, която да заема сходна позиция. Българска социалистическа партия си остава една извънредно консервативна партия на леко демодираните възгледи”. По думите й сходни дейности подхранват подозренията в антиевропейски полезности.

Буруджиева също разяснява, че Българска социалистическа партия би трябвало ясно да покаже дали желае да бъде част от Партията на европейските социалисти, „ или ще върви някъде другаде”.

По тематиката с доклада на Румен Радев след една година в президентството и двете разясниха, че е добре, че опълчването сред „ Дондуков” 1 и „ Дондуков” 2 има очевиден темперамент в общественото пространство. Буруджиева обаче означи, че ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева не е съумяла да покаже с реакцията си, че е третият мощен човек в страната дружно с Румен Радев и премиера Бойко Борисов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР