Истанбул. Изследванията показват, че противно на общоприетото схващане, няма пряка

...
Истанбул. Изследванията показват, че противно на общоприетото схващане, няма пряка
Коментари Харесай

Sabah : Обмяната на веществата се забавя не заради възрастта, а заради навиците

Истанбул. Изследванията демонстрират, че обратно на общоприетото разбиране, няма директна връзка сред възрастта ни и наддаването на тегло. Метаболизмът при хората работи устойчиво във възрастта сред 20 и 60 години. Но с напредването на възрастта ядем повече и се движим по-малко, написа турският вестник Sabah .

Смяташе се, че след 30 години метаболизмът се забавя и по тази причина тежестта стартира да се усилва. Въпреки това, последните изследвания демонстрират, че тялото работи по друг метод. Според 40-годишно изследване, извършено с присъединяване на 6,5 хиляди души и оповестено в списание Science, в действителност на възраст сред 20 и 60 години скоростта на метаболизма остава постоянна.

Изгарянето на калории в тялото стартира да се забавя след 60 годишна възраст. Разбира се, това не се случва незабавно. Метаболизмът се забавя със 7% на всеки 10 години. Като цяло обаче, обвързваното с възрастта наддаване на тегло се среща на практика при всеки. В същото време за това не е отговорно стареенето на тялото, а наклонността към смяна на навиците с годините.

Яжте засищаща храна

Тъй като сме склонни да ядем повече и да се движим по-малко с напредването на възрастта, приемането и поддържането на здравословни привички, които могат да се следват на всяка възраст, ще поддържа метаболизма ни да работи постоянно. Можете да извършите първата стъпка, като се концентрирайте върху храненето. Хранителните субстанции играят значима роля във действието на тялото. Закуските, които ядете за наслаждение, елементарно водят до преяждане и наддаване на тегло.

Яденето на храна без концентриране на вниманието води до приемане на повече калории - към 10% за настоящото хранене и до 25% за идващите хранения, съгласно обзор, оповестен в American Journal of Clinical Nutrition. Основният въпрос тук не е, че би трябвало изцяло да избягвате закуски или каквато и да е храна, а нуждата да се концентрирайте върху това за какво ядете. Важно е да прецените дали сте гладни или не.

Направете втората стъпка, като изберете засищащи храни. Консумирането на храни, които Ви поддържат сити за дълго време, също може да ви помогне да контролирате тежестта си. Диетата постоянно би трябвало да включва храни, богати на протеини, фибри и здравословни мазнини. Тези храни подкрепят метаболизма, защото се усвояват постепенно и устойчиво. Трябва обаче да избягвате храни, които провокират противоположен резултат, като бял самун, тестени произведения и печени произведения от бяло брашно. Изследванията демонстрират, че яденето на прекалено много храни с високо наличие на рафинирани въглехидрати може да повлияе на равнищата на кръвната захар, карайки мозъка да мисли, че тялото гладува. Това предизвиква тялото да съхранява въглехидратните калории като мазнини и ви предизвиква да ядете повече.

Не прекалявайте с упражненията

Като трета стъпка, свикнете с постоянни извършения. Мускулната подготовка е най-хубавият метод за поддържане и развиване на чиста мускулна тъкан. Мускулната маса е определящ фактор за скоростта на метаболизма. Колкото по-дълго поддържате мускулна маса, толкоз по-дълго можете да поддържате скоростта на метаболизма си. Като цяло, пробвайте се да вършиме укрепващи извършения, които упражняват всички съществени мускулни групи най-малко два пъти седмично. Редовните извършения усилват общото ви всекидневно изгаряне на калории, което, дружно с вярната диета, може да ви помогне да контролирате тежестта си. Изследванията демонстрират, че физическата интензивност, съчетана с повсеместен проект за здравословно хранене, може доста да усили възможностите ви за реализиране на здравословно тегло, вместо просто да измененията диетата си или единствено да упражнявате.

Като четвърта стъпка в това отношение - не прекалявайте. Да, упражненията са нужни, само че прекалено много извършения, както всичко останало, също са нездравословни... Според изследвания физическата интензивност за повече от 150 минути седмично не оказва помощ за поддържане на тежестта или загуба на тегло в дълготраен проект. Има даже опция повече извършения да ви накарат да ядете повече.

Петата стъпка към поддържането на вашия метаболизъм е ръководството на напрежението и постоянния сън. Силният стрес и неналичието на сън могат да ви попречат да извършите верния избор. Проучванията демонстрират, че стресът и умората усилват желанието за ястие на сладко, понижават мотивацията да бъдат дейни и водят до увеличение на тежестта с течение на времето.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР