Испанското правителство и основната опозиционна Социалистическа партия се съгласиха да

...
Испанското правителство и основната опозиционна Социалистическа партия се съгласиха да
Коментари Харесай

Мадрид започва конституционни реформи заради Каталуния

Испанското държавно управление и главната опозиционна Социалистическа партия се съгласиха да прегледат благоприятни условия за възможни промени на конституцията, с цел да може да бъде решена рецесията с Каталуния. Това съобщи опозиционният водач Педро Санчес. " Споразумението, което имам с премиера (Мариано Рахой), е за отваряне на политическия път, пътят на конституционните промени ", сподели Санчес. И добави, че дебатът ще бъде фокусиран върху това " по какъв начин Каталуния да остане в Испания, а не по какъв начин да я напусне ", съобщи БГНЕС.

Санчес уточни също, че ще бъде образувана парламентарна комисия, която да прегледа разпределението на властта сред централното испанско държавно управление и каталонското в границите на шест месеца. Това ще бъде последвано от преразглеждане на конституцията от 1978 година, като ще търси нов модел за определяне на връзките сред Каталуния и останалата част на Испания, добави той.

Изказването на Санчес идва ден, откакто каталунският президент Карлес Пучдемон разгласи, че приема независимостта на самостоятелния район, само че би трябвало да се изчака с нейното оповестяване, с цел да може да се даде време за разговор с Мадрид. По-рано през днешния ден испанският министър председател Мариано Рахой изиска Пучдемон да даде ясно пояснение дали е оповестил самостоятелност или не, което ще даде опция на Мадрид да отхвърли независимостта на района, в случай че е належащо. Богатият район Каталуния има население от 7,5 млн. души и дава отговор за една пета от испанското икономическо произвеждане.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР