Испанските гранични власти екстрадираха близо пет хиляди нелегални мигранти, преплували

...
Испанските гранични власти екстрадираха близо пет хиляди нелегални мигранти, преплували
Коментари Харесай

Испания върна близо 5000 имигранти на Мароко

Испанските гранични управляващи екстрадираха близо пет хиляди незаконни мигранти, преплували от мароканския бряг до испанския анклав в Северна Африка Сеута. Кадри на интернационалните осведомителни организации демонстрират потреблението на сълзотворен газ за разпръсването на незаконните мигранти и връщането им на мароканска територия, съобщи БНР.

Междувременно миграционната рецесия сред Мароко и Испания прерасна в дипломатическа - Мароко върна посланичката си в Мадрид за съвещания, откакто испанското външно министерство я привика, с цел да изрази недоволството си от съзнателно разхлабения граничен надзор, разрешил на близо осем хиляди мигранти да доближат Сеута.

Продължаваме с незабавното връщане на тези, които са влезнали нелегално. Около 4800 души към този момент са върнати в Мароко, заяви испанският министър председател Педро Санчес в Народното събрание в Мадрид.

По думите му неналичието на надзор от страна на мароканските управляващи е израз на пренебрежение освен към Испания, само че и към целия Европейски съюз.

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас се обърна косвено към Мароко с думите, че Европа " няма да бъде сплашена от никого ".

Кризата идва на фона на възходящото напрежение сред Испания и Мароко поради решението на Мадрид да обезпечи здравно лекуване на водача на придвижването за самостоятелност в Западна Сахара Брахим Гали, който е тежко болен от Covid-19.

Фронтът POLISARIO от дълго време се бори за независимостта на Западна Сахара - до 1975 година испанска колония, която е основно под контрола на Мароко.

Рабат от дълго време желае Испания да признае неговата власт над Западна Сахара, както Вашингтон направи през декември при някогашния президент Доналд Тръмп.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР