Испански учени установиха, че мъжете, които пият поне по чаша

...
Испански учени установиха, че мъжете, които пият поне по чаша
Коментари Харесай

Кафето пази слуха на мъжете

Испански учени откриха, че мъжете, които пият най-малко по чаша кафе дневно, понижават риска от загуба на слух с 15%, заяви вестник  " Daily Mail ". Подобна връзка обаче не е открита при дамите, евентуално поради физиологични разлики. По-високите равнища на хормона естроген защищават дамите от загуба на слуха с годините и по тази причина смисъла на храната не е толкоз огромно в това отношение, обясниха учените от Автономния университет в Мадрид.

Кафето съдържа антиоксиданти и има противовъзпалителни свойства. Вероятно на това се дължи потребното му деяние върху слуха. Увреждане на митохондриите - енергийните генератори в клетките, може да способства за дегенеративните заболявания, каквото е и намаляването на слуха. Антиоксидантите имат защитен резултат върху митохондриите.

Учените са работили с данни от английската Биобанка - огромно проучване на поколението, предава Българска телеграфна агенция. Така те са анализирали потреблението на топлата напитка измежду 36 923 души на междинна и по-голяма възраст. Слухът им е тестван първоначално и по-късно още два пъти за 11 години. Резултатите са оценени, тъй че да бъдат регистрирани и други фактори, като тютюнопушене, излагане на шумна музика или шумна работна среда.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР