Испанската Сметна палата наложи на каталунски лидери да платят гаранция

...
Испанската Сметна палата наложи на каталунски лидери да платят гаранция
Коментари Харесай

Испания наложи на каталунските лидери 5,2 млн евро гаранция за референдума

Испанската Сметна палата наложи на каталунски водачи да платят гаранция в размер на над 5,2 милиона евро за проведения от тях през 2014 година референдум за самостоятелност на самостоятелната област, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Решението бе взето броени дни преди идното в неделя ново допитване за самоопределяне на Каталуния. И двата референдума бяха оповестени за противозаконни от централните испански управляващи.

Наложената гаранция е в размер на хипотетичните разноски за допитването от 2014 година Целта е бъде обезпечено, че те ще бъдат платени, ако уредниците на противозаконния референдум, в това число някогашният каталунски министър председател Артур Мас, бъдат наказани дефинитивно по случая.

Ако сумата не бъде импортирана, испанските управляващи може да конфискуват имущество на основателите на допитването.

В последно време Мадрид ускори натиска върху Барселона, с цел да провали идния в неделя нов референдум за самоопределяне на Каталуния. Вчера анонимни представители на испанското държавно управление увериха, че то е направило задоволително, с цел да дискредитира и обезсмисли допитването.

Според изследвания на публичното мнение болшинството каталунци са срещу отделянето от Испания. Повечето поданици на самостоятелната област обаче желаят да имат опцията да се произнесат по въпроса.

Такива референдуми за самостоятелност са противозаконни съгласно испанската конституция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР