Испания е пълна с изненади. Една от най-интересните неща за

...
Испания е пълна с изненади. Една от най-интересните неща за
Коментари Харесай

5 интересни факта за испанската храна, които ще ви изненадат

Испания е цялостна с изненади. Една от най-интересните неща за доста гости, които стъпват за първи път в Испания, е какъв брой разнообразна е испанската кухня. Определено има доста повече вкусотии от паеля и тапас.

Тъй като Испания създава доста плодове, зеленчуци, шунка, зърно и вино в Европа има доста разнообразно меню. Но това, което е в действителност забавно, е методът, по който испанците се хранят, а освен това, което ядат.

5 забавни обстоятелството за испанската храна, които ще ви изненадат

Факт за испанската храна №1: Свинското е цар

 Свинско в испанската кухня

Нека стартираме с един факт за испанската храна, който ще научите съвсем незабавно, щом стъпите там. В Испания свинското е цар. Ще намерите свинско на всички места: нарязано и поръсено върху артишок, домати и зелен фасул; висящи сочни наденици по кухненските стени навсякъде; участва на практика във всяко ядене, което другояче би било вегетарианско (съжалявам, вегетарианци). В Испания е мъчно да се отървете от свинското месо.

Но — знаете ли за какво? Оказва се, че тази обич към прасето датира от стотици години: от 1492 година, когато Фердинанд и Изабел упорстват евреите и мюсюлманите в Испания или да се откажат от вярата си, или да изоставен страната. Тези, които избрали да останат, трябвало да вземат деликатни ограничения, с цел да потвърдят своето религиозно покръстване, а яденето на свинско месо - явно - е било елементарен метод и за двете групи да го създадат. Някои даже имат вяра, че паелята, която обичайно не съдържа ракообразни или чоризо, през днешния ден постоянно съдържа и двете съставки по същата причина.

Факт за испанската храна № 2: Лютото нормално НЕ е нещо изключително тук

 5 забавни обстоятелството за испанската храна, които ще ви изненадат

Когато хората идват в Испания, те постоянно са сюрпризирани от това какъв брой меки са испанските усети. Разбира се, в случай че сте фенове на лютия сос и пикантните крилца, това ще ви наподобява необичайно. Но испанците - най-общо казано, са доста по-склонни да изберат сладостен или пушен усет (пушен червен пипер), а пикантния да употребяват доста спестовно. Защо?

Легендата споделя, че първите завоеватели, които се завърнали в Испания - натоварени с лакомства от новооткритите Америки като шоколад, картофи и, несъмнено, чушки - пропуснали да упоменат на своя крал, че чушката, която той е на път да отхапе, била люта като самия пъкъл. Можете да си визиите какъв брой удовлетворен е бил кралят. Устата и достолепието му пламнали и пикантните чушки неотложно се трансформирали в личност нон грата в Испания. И по този начин до през днешния ден.

Реалността? Е, има доста разнообразни вероятни отговори. Най-вероятната същинска причина е, че с течение на времето чушките се приспособяват към испанския климат и постепенно се култивират през годините, с цел да бъдат по-меки и по-меки (по-малко чили и повече чушка). И в днешно време испанците са толкоз привикнали с кухнята си без лют усет, че даже една огромна доза черен пипер ще ги накара да плачат.

Интересен факт за испанската храна № 3: Домашното готвене пази талията

 испанка кухня Снимка: Kamelia

Често тънките талии на испанците объркват туристите. Ако те са на открито всеки ден, ядат чоризо и пържени яйца върху картофи., за какво тогава не всички са дебели.

Ето повода. Тапасите, които са на всички места по улиците, в действителност са храна за на открито и не непрекъснато. Отличителен белег на испанците е, че са огромни домашни готвачи и множеството хора вечерят вкъщи най-малко 4-5 вечери в седмицата.

И по този начин, какво готвят испанците вкъщи? Въпреки че нормално се разхвърлят за „ ефектни “ ястия като пресни морски блага и красиви ястия от свинско или говеждо месо, когато излязат, множеството испанци готвят доста зеленчуци и бобови растения вкъщи. Например, едно типично ядене за студена зимна вечер може да бъде печени чушки с риба звук.

Нещата, които в никакъв случай не бихте намерили на испанската маса за вечеря, включват паеля или коцидо (твърде тежки ястия) или паста (твърде доста въглехидрати). Така че това е ключът: баланс. Можете да ядете опушена задушена леща вкъщи, а пържено чоризо единствено когато сте на открито в петък вечер.

Интересен факт за испанската храна № 4: Има правила

 Испански специалитети

Ето най-важните неща, които би трябвало да запомните, в случай че не желаете да ви се смеят в локалното кафене:

- Шоколадът и чуросът са закуска, а не десерт;

- Вермутът постоянно е аперитив, в никакъв случай дижестив;

- Ако очаквате яйца за закуска, ще бъдете мощно разочаровани. Тук те са ядене за обяд или вечеря: или в композиция с хамон или различен артикул от свинско месо, или приготвени върху пресни зеленчуци като грах или артишок;

- Напълно задоволително е ресторант да ви сервира авансово опакован сладолед към момента в самостоятелния пластмасов резервоар с името на супермаркета, откъдето е платен.

Интересен факт за испанската храна № 5: Испания има и ужасни десерти

 Испански десерти

Испания е парадайс за феновете на храната. От планинската кухня с типичните ѝ кореноплодни зеленчуци и дивечово месо, до удивителното обилие от морски блага, прясно уловени от Атлантическия океан, Средиземно море или Бискайския залив, Испания в действителност покрива всичко. Но когато чиниите за вечеря са изчистени и е време за испански сладкиши, ликьори и джин с тоник - пропуснете обичайните десерти. Защото Испания, колкото и да е невероятна в доста връзки, е ужасна, става ли дума за десерти.

На първо място, всички те имат идентичен усет - Флан/ Натилас/Cuajada/Arroz con leche- канелата е на всички места от самото начало. Ако не е канела, са бадеми. Десертите и печените произведения несъмнено са на мода в Мадрид през последните няколко години и макар че в този момент има в действителност някои страхотни локални торти и бисквитки, никой от тях не е с испански генезис.

Бонус факт: Не е загадка, че испанците вечерят много късно за нашите стандарти. Вечерята може да стартира някъде сред 22:00 и 23:00 часа и да приключи много след среднощ. Но наподобява доста хора не знаят за какво е по този начин...Е, историята споделя, че по време на диктатурата на Франко той преместил Испания от междинното време по Гринуич (GMT) в централноевропейско време (CET), с цел да се приведе в сходство с нацистка Германия. Но до момента в който часовниците се движели напред, питателните привички на доста хора не. Повечето ядяли едновременно, както нормално, само че в този момент механически като часово време към този момент е много по-късно.

Вижте още:

- Най-популярните испански деликатеси;

- Какво закусват испанците;

- Испански супи;

- Испански хляб

- Испански десерти.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР