Исландия разрешава за първи път на американски ядрени подводници да

...
Исландия разрешава за първи път на американски ядрени подводници да
Коментари Харесай

Исландия разреши ядрени подводници на САЩ да навлизат в крайбрежието ѝ

Исландия позволява за първи път на американски нуклеарни подводници да навлизат в крайбрежието й, с цел да попълнят запасите си, с което улеснява усилването на наблюдението в Северния Атлантически океан - зона на контакт с съветски подводници, заяви БНР с позоваване на Франс прес.

Въпреки че е член на НАТО, дребната островна страна до момента отхвърляше сходен достъп, защото е срещу нуклеарната сила и оръжия.

" Това решение на министерството на външните работи е част от политиката на исландското държавно управление в поддръжка на наблюдението и способността за реагиране на съдружниците в Северния Атлантик ", се споделя в изказване на държавното управление, представено от Българска телеграфна агенция.

Попълването на запасите обаче няма да се прави в пристанищата, а " на няколко километра от брега ". Друго изискване, което слага Рейкявик, е подводниците да не носят нуклеарни оръжия.

" Първата подводница ще дойде в близко бъдеще ", съобщи исландското държавно управление.

Районът на Атлантическия океан към Исландия е прочут като стратегическа зона за подводниците - съветските, идващи от Баренцово море, и западните, които идват от Северно море или от Съединени американски щати.

Исландия, която има население от към 370 000 души, е една от страните, основали НАТО през 1949 година Тя обаче няма войска, а единствено поделение за брегова защита.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР