Между 1970 и началото на 90-те години над 30 000

...
Между 1970 и началото на 90-те години над 30 000
Коментари Харесай

Десетилетия наред Великобритания е прикривала чудовищен скандал с 3000 жертви

Между 1970 и началото на 90-те години над 30 000 души във Англия са били инфектирани с разнообразни вируси при кръвопреливане, в това число ХИВ и хепатит. Около 3000 от тях са умряли в резултат на болестта.

Причината: кръвните артикули са били нечисти. Засегнатите пациенти са получавали кръвопреливания след произшествия, за интервенции или лекуване на анемия. В началото на седмицата английският министър председател Риши Сунак публично се извини на потърпевшите и назова абсурда " срам за Англия ". Около 1250 души са развили след лекуване със нечисти кръвни банки по едно и също време ХИВ и хепатит С - 380 от тях са деца. Около две трети от всички тези инфектирани по-късно умират от заболявания, свързани със СПИН. Някои от тях несъзнателно са предали ХИВ на сътрудниците си. В тази първа група други 2400 до 5000 души са развили " единствено " хепатит С, който може да аргументи цироза и рак на черния дроб, оповестява Военновъздушни сили.

Пациентите от втората група са били инфектирани при кръвопреливане след раждане, след интервенция или след друго здравно лекуване в интервала 1970-1991 година. Според следствието сред 80 и 100 от тях са били инфектирани с ХИВ, а към 27 000 - с хепатит С. Смята се, че общо към 2900 души от тях са умряли.

До 1991 година, 18 месеца след първото идентифициране на вируса на хепатит С, кръводаряването в Обединеното кралство не е било рутинно изследвано за това заболяване.

Докладът е дълъг повече от 2500 страници и разказва в детайлности пагубните последствия освен за инфектираните пациенти, само че и за техните близки и родственици. По думите на ръководителя на проверяващата комисия Брайън Лангстаф тази злополука продължава и сега, тъй като разболелите се в оня интервал хора не престават и до през днешния ден да страдат, а някои и да умират от болесттите.

Във Англия към този момент се приказва за " най-голямото здравно злополучие " в над 75-годишната история на държавната здравна работа National Health Service. Твърди се също, че абсурдът е бил прикриван години наред, написа DW.

В някои случаи деца със болести, свързани със съсирването на кръвта, са били обсъждани като " част от изследване ". В едно учебно заведение, където общо 122 възпитаници, страдащи от болести на кръвта, са получили кръвопреливания със инфектираната кръв в интервала 1970-1987, единствено 30 са оживели, написа още в отчета.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР