Искате ли да живеете по-дълго? Ако да, то тогава дайте

...
Искате ли да живеете по-дълго? Ако да, то тогава дайте
Коментари Харесай

Как да спите така, че да живеете пет години по-дълго?

Искате ли да живеете по-дълго? Ако да, то тогава дайте приоритет на съня.

Следването на пет положителни навика за сън прибавя близо пет години към продължителността на живота на мъжа и съвсем 2.5 години към живота на дамата, открива ново изследване, представено от CNN.

„ Ако хората следват всички тези привички на сън, те ще живеят по-дълго “, споделя съавторът на проучването доктор Франк Чиан, клиничен помощник по медицина в Харвардското здравно учебно заведение и доктор по вътрешни заболявания в Beth Israel Deaconess Medical Center в Бостън.

„ Ако можем да подобрим съня като цяло и идентифицираме нарушаванията му, може да успеем да предотвратим част от преждевременната смъртност “, показва Чиан.

Какви привички на сън да практикувате, с цел да удължите живота си?

Първо, уверете се, че спите от седем до осем часа всяка нощ. Това е мъчно за доста хора: един на всеки трима американци има недостиг на съня, съгласно Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати.

Но би трябвало да извършите освен това от това просто да лежите в леглото по-дълго - би трябвало ви непрестанен, спокоен сън. Това значи да не се събуждате през нощта или да имате проблеми със заспиването повече от два пъти седмично.

Освен това би трябвало заран да се чувствате добре отпочинали най-малко пет дни в седмицата. И най-после, не можете да употребявате медикаменти за сън, с цел да постигнете задачите си.

„ Ние приказваме освен за качество и количество на съня, само че за прецизност, приемане на еднакъв добър сън нощ след нощ “, споделя експертът по съня доктор Радж Дасгупта, доцент по клинична медицина в Университета на Южна Калифорния, който не взе участие в проучването.

„ Последните изследвания демонстрират, че неравномерността във времето и продължителността на съня са свързани с метаболитни аномалии и по-висок риск от сърдечно-съдови болести “, добавя той. „ Качественият сън с непрекъсната дълготрайност е значима част от предварителната защита на сърдечни болести. “

Разлика сред мъжете и дамите

Проучването проучва данни от над 172 000 души, попълнили въпросници за съня сред 2013 година и 2018 година

Проследени са петте им навика за здравословен сън – елементарно заспиване, нескончаем сън без пробуждане, седем до осем часа сън на нощ, пробуждане отпочинали и отвод от медикаменти за сън.

Около четири години по-късно откривателите съпоставят тези резултати с данните за смъртността, с цел да открият дали държанието на изследваните е асъдействало за ранна гибел от избрани болести.

След това екипът регистрира други евентуални аргументи за по-висок риск от гибел, като консумация на алкохол, по-нисък социално-икономически статус и съществуващи медицински положения.

„ В съпоставяне с хората, които не съблюдават нито един или практикуват един табиет за здравословен сън, тези, които имат и петте, се характеризират с 30% по-малка възможност да умрат по някаква причина, 21% по-малка възможност да умрат от сърдечно-съдови болести, 19% по-малка възможност да умрат от рак и 40%по-малко евентуално да умрат по аргументи, разнообразни от сърдечни болести или рак “, се споделя в разбора към изследването.

Мъжете, които следват и петте навика за здравословен сън, имат с 4.7 години по-дълга предстояща дълготрайност на живота, спрямо тези, които не практикуват нито един от тези привички.

Въздействието на здравословните привички за сън е доста по-слабо при дамите: тези, които са следвали всичките пет, печелят 2.4 години по-дълъг живот, спрямо тези, които спават един или нито един.

Потенциална причина за тази разлика при двата пола е компликацията при диагностицирането на дамите за обструктивна сънна апнея - евентуално смъртоносно положение, при което дишането стопира на всеки няколко минути.

Колкото по-тежка е апнеята, толкоз по-голям е рискът от коронарна артериална болест, инфаркти, сърдечна непълнота и инсулти.

„ Жените с обструктивна сънна апнея постоянно не се диагностицират или се диагностицират неправилно, тъй като може да не се демонстрират класическите признаци, които се следят при мъжете “, съгласно Дасгупта.

Добра хигиена на съня

Резултатът ви е по-малък от пет? Не се безпокойте – положителната вест е, че можете елементарно да обучите мозъка си да спи по-добре, като следвате добра „ хигиена на съня “.

Важно е да си лягате едновременно през множеството нощи и да ставате едновременно в множеството сутрини – даже през уикендите и по празници.

Уверете се, че средата ви за сън е оптимална – по-добре е в стаята да е по-хладно и по-тъмно, и блокирайте шума или пробвайте да употребявате машина за бял звук.

Избягвайте алкохола преди лягане - може да наподобява, че заспивате по-лесно след една-две чашки, само че когато черният ви дроб завърши метаболизирането на алкохола в 3 сутринта, тялото ви ще се разсъни, споделят специалистите.

Установете рутина за сън - без синя светлина или разсейващи фактори най-малко един час преди лягане. Опитайте медитация, йога, тай чи, топъл душ - всичко, което ви отпуска.

Родителите могат да приучат децата си на тези привички, с цел да им обезпечат късмет за по-дълъг живот.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР