Искането за преименуване на 36-о СУ Максим Горки“ е опит

...
Искането за преименуване на 36-о СУ Максим Горки“ е опит
Коментари Харесай

БСП-София скочи на Калановски за училище Максим Горки

Искането за преименуване на 36-о СУ „ Максим Горки “ е опит за груба политиканска агитация, оповестиха съветниците социалисти Категорично и отговорно се противопоставяме на опитите за цинично политиканстване в областта на образованието и културата, гласи позиция на алената група в СОС
Докладът на общинския консултант от Демократична България Веселин Калановски с искане за преименуване на 36-о Средно учебно заведение " Максим Горки " в София е опит за поредна груба политиканска агитация. Много притеснително е, че в безпринципния си поход за изборни гласове, определящите се като " десни " в СОС не се посвениха да посегнат на учебното заведение, на културата и духовността. Обладани от беса на омразата към съветската просвета, те търсят способи да я изтрият от паметта на поколенията посредством забрани и омаловажаване. Това се споделя в позиция на групата на „ Българска социалистическа партия за България “ в СОС.

Общинските съветници от Българска социалистическа партия изрично и отговорно се опълчват на опитите за цинично политиканстване в областта на образованието и културата.

„ Изразяваме нашата респект и почитание към паметта на ген. Иван Колев - пълководец на Първа българска конна дивизия по времето на Първата международна война, който води война за Добруджа. Но в същото време отстояваме правилото да бъдат именувани учебни заведения на български и международни духовни водачи и създатели с принос към културата и знанието. А с имената на почтени българи - военни, лекари, инженери, да бъдат удостоявани институции, чиято активност има кардинално подобие с приноса им за развиване и одобряване на България “, уверени са социалистите.

Пълен текст на позицията:

 

            Докладът на общинския консултант от Демократична България Веселин Калановски с искане за преименуване на 36-о Средно учебно заведение " Максим Горки " в София е опит за поредна груба политиканска агитация. Много притеснително е, че в безпринципния си поход за изборни гласове, определящите се като " десни " в СОС не се посвениха да посегнат на учебното заведение, на културата и духовността. Обладани от беса на омразата към съветската просвета, те търсят способи да я изтрият от паметта на поколенията посредством забрани и омаловажаване.

            Нещо повече, в старанието си да са поредни " фоби ", съветниците от Демократична България цинично се възползват от името на достойния българин ген. Иван Колев, чието име учебното заведение е носило от 1938 до 1950 година. След като желаят смяна, най-малко да бяха показали малко почитание към знанието и да бяха предложили връщане на някое от имената на по-ранните патрони на учебното заведение. То е основано през 1915 година с името " Св. Св. Кирил и Методий ", а по-късно част от него е кръстено на Иван Вазов.

            Общинските съветници от Демократична България не желаят имената на светите братя или на Дядо Вазов, защото те не им правят работа в политическите конюнктурни щения и в пълзенето пред новите " Големи братя " през днешния ден. Да, ген. Колев е бесарабски българин, от територията на днешна Украйна. Внушението е транспарантно, само че призоваваме в миазмите на политическите боричкания да не въвличат най-малко децата и учебните заведения. Това позорище в политиката е познато от някогашни времена в България.

Наскоро СОС към този момент си постави на челото флага на непозната страна. А идната стъпка каква е - да натрупат книгите на Максим Горки на камари и да ги възпламенят?! Така, както наподобява, може би нервността на нов учебен възродителен развой няма да подмине и столичните учебни заведения с имената само че Пушкин, Толстой, Ломоносов, Санкт Петербург, Тимирязев, Рьорих, Галина Уланова...

            Ние, общинските съветници от Българска социалистическа партия, изрично и отговорно се противопоставяме на опитите за цинично политиканстване в областта на образованието и културата. Изразяваме нашата респект и почитание към паметта на ген. Иван Колев - пълководец на Първа българска конна дивизия по времето на Първата международна война, който води война за Добруджа. Но в същото време отстояваме правилото да бъдат именувани учебни заведения на български и международни духовни водачи и създатели с принос към културата и знанието. А с имената на почтени българи - военни, лекари, инженери, да бъдат удостоявани институции, чиято активност има кардинално подобие с приноса им за развиване и одобряване на България.

            Докладът на Веселин Калановски от Демократична България не взема решение какъвто и да било проблем, а основава условия за следващото разделяне в обществото. В същото време към този момент четири години СОС не се произнася всъщност по отношение на концепцията за слагане на монумент на българските деца, убити по време на репресиите в интервала 1925-1944 година. Циничното безмълвие е позор за България!

            Ние, общинските съветници от Българска социалистическа партия, познаваме проблемите на столичното обучение и не одобряваме, че отчети за смяна на имена на учебни заведения и сходни аморални политически фойерверки биха подобрили качеството на образованието. Загрижени сме за подготовката и реализацията на поколенията деца и юноши, имаме нашите визии за пътищата и методите за реализиране на съвременно и дейно обучение и сме подготвени да ги споделим и да ги осъществяваме взаимно с всички, без значение на политически тежнения и идеологически пристрастия.

12 април 2022 година

Всички вести от категория.
Вижте всички от Standartnews.com
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР