Искането на провеждане на местен референдум за Морската градина и

...
Искането на провеждане на местен референдум за Морската градина и
Коментари Харесай

Над 17хил. подписа невалидни в искането за референдум за Морската градина

Искането на осъществяване на локален референдум за Морската градина и крайбрежната зона да бъде отхвърлено от общинския съвет заради неналичието на най-малък брой подписи, събрани от инициативния комитет. Това е днешното решение на правната комисия, което ще бъде препоръчано на следващия ден за утвърждение от останалите комисии към общинския съвет и на идната в понеделник сесия.

Казусът е с 5-годишна отминалост. През април 2013 година предприемчив комитет събира 33 хиляди подписа за осъществяване на локален референдум, в който варненци да се произнесат дали крайбрежната зона да остане само парк за развлечения и спорт, а не там да се строят жилища, хотели, яхтени пристанища и други След инспекция на ГРАО обаче се оказва, че над 17 хиляди подписа са невалидни – заради противоречие на име и ЕГН, на непрекъснат адрес, засечени са подписи на малолетни и даже на покойници.

Според Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление предлагането за референдум е годно, в случай че е събрало поддръжка на 1/20 от имащите право на глас, т.е. най-малко 15 175 души при 303 706 гласоподаватели във Варненския изборен регион. Затова след отпадането на невалидните подписи, действително правилните са 14 856. На това съображение тогавашният ръководител на общинския съвет отхвърля настояването на инициативния комитет.

С днешна дата обаче тематиката влиза в дневния ред след решение на Върховния административен съд, по силата на което не ръководителят, а само общинският съвет е способен да реши дали е доближат минималният предел, с цел да насрочи или отхвърли провеждането на референдум. Съдебното решение задължава задължава локалния парламент да се произнесе и по този мотив е свикано изключително съвещание в понеделник.

По време на съвещанието през днешния ден от инициативния комитет приканиха съветниците да не се формализират, а да насрочат референдума, макар несъгласието с нормативната база. Представители на хотелиери, ресторантьори и хора от туристическия отрасъл пък настояха да не се поставят спънки пред бизнеса и пред развиването на Варна като туристическа столица. Отрезвяващо и за едните, и за другите беше мнението на специалисти, съгласно които Варна има настоящ Общ организационен проект, който дефинира бъдещето на крайбрежието за десетки години напред. Те не икономисаха упреците си към инициативния комитет, че „ положителните им планове ” са закъснели най-малко с 15 година и сега упорството на членовете му в действителност хаби време и публичен запас.
Гинка Христова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР