Искаме минималната работна заплата да стане 850 лв. от 1

...
Искаме минималната работна заплата да стане 850 лв. от 1
Коментари Харесай

Минималната работна заплата да стане 850 лв., за да се задържат работниците, настояват от КНСБ

Искаме минималната работна заплата да стане 850 лева от 1 юли, тъй като инфлацията от януари 2021 до февруари 2023 година е 28,4%, а МРЗ се увеличи с 20% от 2020 година до в този момент. Това сподели  за Euronews PrimeTime Виолета Иванова, заместник-директор на института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ.

 

Това значи, че покупателната дарба на популацията е намаляла. Затова настояваме МРЗ да се усили, с цел да се смекчат резултатите на инфлацията, сподели още тя.

 

Няма данни увеличението на потреблението в резултат на увеличените хонорари да въздейства на инфлацията.

 

Адекватната минимална работна заплата е такава, която може да обезпечи заслужен метод на живот, това е залегнало и в Европейската обществена харта.
Бизнесът обича да споделя, че не му доближава към 30% работна мощ, с цел да усили своята продуктивност. Но с цел да резервира работната си мощ, той би трябвало да усилва и работната заплата. В противоположен случай все по-голям брой от българските служащи ще излизат отвън нашата страна и миграцията ще се усилва. Когато имаме по-високи приходи, ще имаме и по-голямо ползване. Така нараства и брутният вътрешен артикул.
Виолета Иванова, заместник-директор на института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ

Надяваме се, че идващият парламент още веднъж ще прегледа измененията за минималната работна заплата в Кодекса на труда, с цел да може тя да се дефинира като минимум 50% от междинната и оттова да може да се надгражда, сподели Иванова. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР