Искам най-добрите технологии за разкриване на престъпления да са в

...
Искам най-добрите технологии за разкриване на престъпления да са в
Коментари Харесай

Намалихме битовата престъпност, ликвидирахме ало-измамите

Искам най-хубавите технологии за откриване на закононарушения да са в арсенала на всяко РПУ  Доверието към полицията към този момент е като това към армията и църквата, споделя Младен Маринов, лидер на листата на ГЕРБ в София - област в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Г-н Маринов, какво планува програмата на ГЕРБ в бранш " Сигурност "?

- През годините този бранш е бил непрекъснат приоритет за ГЕРБ. Нашата съществена цел е да подсигуряваме сигурността на всеки, който се намира на територията на България - на нашите жители, на чужденците, които идват у нас като туристи, на българските и непознати вложители. Неизменни остават уговорките ни към сигурността на Европейски Съюз и запазване на границите, битката с тероризма и неговото финансиране, препятстването на противозаконната миграция, противодействието на трафика на хора и разпространяването на опиати. Ще продължим използването на сполучливия модел на битка с контрабандата, с помощта на който и в този момент държавната хазна разполага с запаси за поддръжка на хората и бизнеса за справяне с отрицателните стопански резултати на коронакризата. Ние, експертният екип в бранш " Сигурност ", който включва и мен, и моя сътрудник и другар Христо Терзийски, познаваме тези провокации и имаме визия за техните решения.

- Промени ли се отношението към българския служител на реда и какви са Вашите персонални цели като предстоящ депутат?

- Да, за 4 година екипната работа на професионалното и политическото управление на Министерство на вътрешните работи съумя безусловно да преобърне отрицателната наклонност в отношението на жителите към служителите на реда. Доказателството, че сме поели по правилния път, са данните на две от най-авторитетните социологически организации. През 2017 година " Алфа рисърч " регистрира 26% утвърждение против 35% отрицание. В началото на 2021 година, съгласно същата организация към този момент имаме 32% утвърждение против 22% отрицание. В последното си изследване от февруари т. година социлозите от " Галъп " обрисуват още по-голям растеж на доверието, което стига до 54%. Така полицията се подрежда до армията и православната черква - институциите, които обичайно се употребяват с най-високо утвърждение. Лично за мен точно доверието на хората е действителната оценка за нашата работа. Ако бъда определен за депутат, ще оказвам помощ на сътрудниците от Министерство на вътрешните работи да усъвършенстват качеството на своята работа в интерес на жителите. А откакто българските служители на реда към този момент имат сигурност за своето кариерно развиване и обезпечени средства за заслужен живот, то новата ни задача е  възстановяване на образованието и материално-техническата база на нашата полиция.

- Кандидатирате се като специалист от гражданската квота на ГЕРБ. Вече казахте, че за Вас най-важно е образованието на младите служители на реда. Какво би трябвало да се промени?

- Да, образование, само че освен на младите сътрудници, а на всички, които са в системата на Министерство на вътрешните работи. Това значи няколко неща. Първо, полицейските школи и Академията на Министерство на вътрешните работи да работят по най-модерните европейски и международни просветителни стратегии. Второ, най-хубавите модерни технологии за разкриването на закононарушения да станат част от арсенала на всяко полицейско ръководство. И трето, което е и персоналното ми предпочитание - сътрудниците да употребяват съвременни служебни преносими компютри. Или по-просто казано - да разгадаем старите проблеми с неналичието на съответно материално-техническо обезпечаване на полицейския чиновник.   

- Борбата с битовата престъпност бе водещ приоритет на Министерство на вътрешните работи през миналия мандат. Какво бе реализирано и по какъв начин ще бъде надградено?

- Ще стартира първо с обещаното преди 4 година - да бъдат назначени 2000 нови служители на реда в дребните и приблизително огромни обитаеми места и да проработи системата на мобилни екипи, които да реагират навреме на сигналите за битови закононарушения. И двете обещания станаха факт още през първите 2 година от мандата. Едно от главните посоки в работата на новата Главна дирекция " Жандармерия " също има сериозен принос за сполучливата битка с битовата престъпност. От 2017 година до момента има трайна наклонност към понижаване на общата престъпност, в това число и на битовата. През 2020 година броят на записаните закононарушения е близо 25% по-малко от тези през 2017 година Продължава устойчивата наклонност на понижаване на убийствата, кражбите, грабежите и похищенията по отношение на МПС. Расте разкриваемостта с към 4.5%. В тясно взаимоотношение с прокуратурата полицията ликвидира телефонните измами, които тормозеха възрастни хора в страната. Заради работата на мобилните екипи и на жандармерийските елементи сензитивно понижиха и случаите на принуждение над възрастни хора в селата. При броя на убийствата има спад с над 30%. През 2017 година, 2019 година и 2020 година са разкрити всички убийства като се изключи едно.Всички тези положителни резултати в битката с престъпността ще надградим посредством мониторинг на оперативната конюнктура и определяне на райони с нараснала централизация на закононарушения. В нашата стратегия предлагаме да се построи специфична информационно-аналитична система за преразпределение на състав и техника. Целта ни е да утвърдим и развием самодейния метод за предварителна защита и противопоставяне на закононарушенията с акцент върху кражбите, грабежите и палежите на МПС. Ще разтеглим модела на мобилните екипи в Столична дирекция на вътрешните работи и регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи за визити в обитаемоте места и реализиране на банкет на жители в дребните и отдалечени обитаеми места с практиката на " пешия наряд " - екипи от служители на реда, които с наличието си превантивно да предотвратяват нарушавания на публичният ред.

- Водещ приоритет е битката против корупцията. Как оценявате взаимоотношението с прокуратурата и какви са идващите стъпки?

- Искаме българските жители да усетят, че има господство на закона и забележими резултати в битката с корупцията. През последните 4 година като професионален началник на Министерство на вътрешните работи и след това като министър, съм работил с двама основни прокурори. И на двамата - и на господин Цацаров, и на господин Гешев, благодаря за взаимоотношението, което успяхме да изградим сред Министерство на вътрешните работи и българската прокуратура. През миналите 4 година битката с корупцията в Министерство на вътрешните работи бе наш приоритет. А общите ни старания с прокуратурата получиха позитивна оценка от Европейска комисия, като бе регистрирано и намаляването на корупционния риск в Министерство на вътрешните работи. Инсталирахме 580 камери за наблюдаване на чиновниците в Пътна полиция. Още 300 броя системи за видеозаснемане са вградени в колите на пътните служители на реда. Така ограничихме опциите за предоставяне и взимане на подкупи. Предвиждаме да разтеглим кръга на видеонаблюдението над дейностите на чиновници от Министерство на вътрешните работи, изложени на нараснал корупционен риск, посредством построяването на Център за деен мониторинг. В съвсем всички структури, където се дават административни услуги, заплащането се прави посредством ПОС терминални устройства. Тази услуга ще създадем налична и в самите коли на Пътна полиция. И  дирекция " Вътрешна сигурност " ще продължи да се бори против корупционни прояви на чиновници и да усъвършенства ограниченията за попречване на такива прояви в системата. А положителното взаимоотношение с прокуратурата ще се приложи и при инспекции на сигнали за корупция, постъпили на автоматизираната телефонна линия и интернет страницата на министерството.

- Предвижда ли се увеличение на полицейските заплати?

- Благодаря на синдикатите, че ме поддържаха и като основен секретар, и като министър, и успяхме да се преборим за по-високи хонорари в системата на Министерство на вътрешните работи. Направихме и първата решителна стъпка към разрешаване на наболелия въпрос със заплащането на нощния труд. Последното нарастване на заплатите в Министерство на вътрешните работи с 15% беше признато с държавния бюджет за 2021 година и влезе в действие на 1 януари. По време на диалозите със синдикатите на Министерство на вътрешните работи за това нарастване министър председателят Бойко Борисов пое ангажимент за нов растеж на полицейските заплати с 5% още през тази година. Аз не се колебая, че в случай че на 4 април получим доверието на изибрателите и Борисов още веднъж бъде определен за министър-председател, той ще извърши поетия ангажимент и служителите на реда ще получат най-малко 5% нарастване на заплатите и през 2021 година

- Водач сте на листата на ГЕРБ в София област. Какво Ви свързва с региона?

- На първо място, това са доверието и номинациите за депутат, които получих от членовете на ГЕРБ в София област. Много им благодаря, тъй като за мен това е оценка за свършената работа от управителния екип в Министерство на вътрешните работи по време на мандата. На идващ стадий тези номинации бяха доказани и получих доверието както на водача на партията Бойко Борисов, по този начин и на най-висшата й конструкция - Изпълнителната комисия. Освен това, родният ми град Ябланица, в който съм съвсем всяка събота и неделя, е на границата на област Ловеч (там пък съм втори в листата на ГЕРБ и СДС) и София област. Добре познавам София област и се усещам обвързван с района и от работата в Министерство на вътрешните работи.

- Какви проблеми виждате при обиколките си в региона и какви задължения поехте?

- През първите две седмици на акцията обиколих всичките 22 общини на района и доста от селата в него. Целта ми е да стигна до всеки гражданин в София област. Проблемите на хората са във въпросите, които ми задават, или в молбите за поддръжка, които насочат. Най-голямата изненада беше, че не ми задават въпроси, свързани с полицията и Министерство на вътрешните работи. Когато ги загатват, то е, с цел да ми кажат, че нямат проблем с битовата престъпност. Почти във всяко село или община ме питат по кое време ще бъдат ремонтирани водопроводът и канализацията. Следва тематиката с ремонта на улиците и рехабилитацията на пътищата. Случва се хората да ме молят да им " посреднича " пред зам.-министъра на районното развиване Николай Нанков за поправката на някой път, тъй като знаят, че сме дружно в листата на ГЕРБ-СДС за Ловеч. На трето място са въпросите, свързани с проблемите с тока и електропреносната мрежа по селата и дребните общини.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР