Искам да поговорим за това как от един малък храст

...
Искам да поговорим за това как от един малък храст
Коментари Харесай

Ето как от една петуния да получите цели 10

Искам да поговорим за това по какъв начин от един дребен шубрак петуния, можете да получите 10. Спестяванията са големи, защото един шубрак петуния коства няколко лв.. Спасявам се благодарение на обикновеното… размножаване с резници.

Петунията елементарно се развъжда, по тази причина взех решение, че вместо да разходвам пари за 10 или 20 храста, мога да постъпя по-хитро. Всяка пролет ходя на пазар, закупувам няколко саксии с петунии, оставям ги малко да израснат и прекрачвам към значимите дейности.

Преди всичко, приготвям почвата, подобаваща за размножаването на петунията. Обикновено това е субстрат, основан на торф с прибавен перлит (перлитът задържа влагата и почвата не изсъхва толкоз бързо). Слагам го в дребни чашки от по 100 грама с дренажни отвори. Леко прилепям субстрата и слагам чашките в пластмасова кутия за предпазване на плодове или зеленчуци. В долната част на кутията слагам найлон.
 Ето по какъв начин цветята ви да не загинат до момента в който сте на отмора Ето по какъв начин цветята ви да не загинат до момента в който сте на отмора
Притеснявате се, че вашите растения ще изсъхнат, до момента в който сте надалеч? Подбрали сме ви няколко чудесни метода да не позволите на цветята да...

Сега е значимият миг! Взимам отглежданите от мен петунии и отсичам резници с дължина 5-7 см. Ако към този момент има пъпки по издънките, ги премахвам, тъй че процесът на вкореняване на резниците да е по-бърз.

Подготовката на резниците за вкореняване е следната: Почиствате долните листа и пъпки (ако има такива). Добре поливате чашите. Поръсвам с коренния стимулант Корневин и засявам резниците в чашките с почва до равнището на непремахнатите листа.

След като всички резници са “прикрепени ” в чашките, върша контролно напояване и слагам кутията на най-сенчестото място в оранжерията, с цел да се вкореняват. Покривам кутията с найлон. В подобен мини-парник се поддържа висока мокрота, която е нужна за вкореняването на резниците. Всеки ден би трябвало да проветрявате мини-парника, с цел да не провокирате развиването на гъбични болести. Когато е належащо, поливайте резниците.

След 10-14 дни ще се появят първите корени и към този момент ще можете да увеличите времето за проветряване на парника. Два дни по-късно можете изцяло да премахнете покриващия ги найлон. Когато корените изцяло изпълнят чашата, петунията може да бъде пресадена в саксия.

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР