Искахме да осигурим необходимия ресурс за медицинските сестри и го

...
Искахме да осигурим необходимия ресурс за медицинските сестри и го
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: Искахме да осигурим ресурс за медицинските сестри, но през бюджета на НЗОК

Искахме да осигурим нужния запас за медицинските сестри и го направихме посредством изменение на цените на клиничните пътеки през бюджета на НЗОК. Това изясни министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев на брифинг след среща с медицинските експерти при премиера Бойко Борисов.

През април с разпореждане на Министерския съвет бяха гласувани до 50 млн. лева дотация от държавния бюджет, с които беше дадено да се усилят заплатите на медицинските сестри. Както в bTV съобщихме, месец – по късно постановлението е редактирано и сумата е понижена на до 6 млн. лева
Здравният министър твърди, че отпуснатите от касата 50 млн. лева заместват обещаните от кабинета Коментарът на Кирил Ананиев е във връзка разкритията на bTV за фрапантно орязване на обещаните от държавното управление до 50 млн. лева дотация за лечебните заведения от държавния бюджет
" Идеята на това разпореждане беше през активността, която правят лечебните заведения, отвън наложителното здравно обезпечаване, да се обезпечи запас в лечебните заведения и оттова да се сътвори опция да се усилят заплатите в лечебните заведения и включително заплатите на експертите по здравни грижи. Протестът на медицинските сестри продължи. През цялото време ние сме желали в действителност да помогнем на медицинските сестри заради това, че техните заплати в действителност са ниски ", увери министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев.



" След това ние събрахме нужната информация от лечебните заведения и се откри, че с цел да бъде позволена държавната помощ, могат да се дават само и единствено 6 млн. лева ", съобщи още Ананиев. По думите му, в случай че това се случи, ще се осведоми Европейска комисия и могат да произтекат неприятни неща за страната.

" В резултат на което Министерски съвет понижи тези средства от до 50 млн. лева, на 6 млн. лева Но държавното управление искаше да обезпечи нужния запас и по тази причина преценихме дружно с НЗОК, дружно с нашите сътрудници от БЛС, че това може да стане през бюджета на НЗОК, въз основата на осъществена активност и взехме решение страните, които вземат участие и подписват националния рамков контракт да изменим цените на клиничните пътеки, като ги увеличим и осигурим нужния запас. Увеличението на цените клиничните пътеки е обвързвано освен с това, че би трябвало да се обезпечат тези средства, само че и заради обстоятелството, че доста от тях бяха недооценени ", добави още министърът.
Правителството оряза фрапантно обещаните 50 млн. лева за заплати на сестрите Одобрените през април до 50 млн. лева се стопиха на 6 млн. лева
" Потвърждавам, че 50 млн. лева са влезнали в допълнение в системата. Това сподели шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев.

" От името на Касата и на шефа на НЗОК мога да потвърдя, че 50 млн. лева са влезнали в допълнение в системата на опазването на здравето под формата, че сме изпълнили решението на Надзора, а точно гласуваното нарастване по над 120 клинични пътеки, на обща сума 50 млн. лева да бъде пуснато в деяние, считано от 1 юли. Така че удостоверявам, че това е станало ", добави още доктор Дечев.

" Автоматично с внасянето на 50 млн. лв. не могат да бъдат оправени заплатите. Нашите дейности бяха ориентирани към в допълнение финансиране на избрани действия, а мениджърите на лечебните заведения разпределят парите ", изясни и проф. Григор Димитров – представител на БСК в Надзорния съвет на Касата.

" Тези 50 млн. лв. няма легален метод да стигнат до лечебните заведения, защото те са търговски сдружения. Системата на финансирането е такава, че заплатите се дефинират от резултатите. Тези 50 млн. лв., които Надзорният съвет на касата разблокира, отидоха в системата на опазването на здравето ", уточни още проф. Григор Димитров.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР