Ирен ТАНЕВАВладислав Шопов не помни защо решил да свири точно

...
Ирен ТАНЕВАВладислав Шопов не помни защо решил да свири точно
Коментари Харесай

Владислав Шопов - отдаден на китарата и джаза

Ирен ТАНЕВА
Владислав Шопов не помни за какво решил да свири навръх китара. На шест години обаче декларирал, че има мощно предпочитание за това. Но майка му споделила, че това може да стане, единствено в случай че се запише и на британски. И изобщо от дребен имал две пристрастености. Едната - музиката, а около татко му - софтуерен инженер, му е забавна техниката. В неговото семейство има хора с музикални способности, само че не и професионални музиканти. > Първият му музикален възпитател е Огнян Весков > (свирил е в група " Акага ", в този момент е китарист в джаз бенда на Българското национално радио). В Музикалното учебно заведение се записва на свободно избираема подготовка при Веселин Веселинов-Еко. Той го насочва към Шибил Бенев (друг значим за него човек, измежду огромните му учители по китара, тясно специализиран). Владислав открива джаза в десети клас в Музикалното учебно заведение. По-късно - в академията, учител му е Цветан Недялков, който доста му оказва помощ да осъществя на процедура теоретичните си познания. Вече приключил, попада на концерт на Христо Йоцов и чутото го кара да се замисли, че това, което може да получи в чужбина, може да получи и у нас. Така изоставя концепцията да продължи учението си отвън България. 
СНИМКА ЛОРЕНА КОПИЛ, KOMITI.MEDIA
Участва в джем сешъни под управлението на Христо Йоцов. Той го кани да напише няколко пиеси за конкурс в Румъния, където солист му е Михаил Йосифов, и това му дава креативен подтик. Така издава и албум. Знае, че постоянно може да разчита на професор Йоцов - той е негова опора във всичко, обвързвано с музиката. Участва в първия му състав като барабанист. Изпълнява негова авторска музика - огромна чест за младия музикант. Надява се някой ден отново да работи с него. Работил е и с Тодор Бакърджиев. Несъмнено е огромен късмет да имаш такива учители и наставници!
Владислав Шопов е приключил Музикалната академия, бакалавър, компетентност " Поп и джаз изкуство ", с тясна специализация китара. Има предпочитание да приключи магистратура в Грац - Австрия, при избран тромбонист в джаз бенд. Ще е по-скоро теоретична - комбинация, аранжиране. Извън това младият музикант, с изключение на на китара, свири и на пиано - от осми клас. Не е главен инструмент, само че е наложителен за всички, които се занимават професионално с музика. На него непосредствено се вижда какво правиш, улеснява образно да схванеш нещата. > Въпреки младостта си, той има към този момент значително изяви > С бенда на академията взе участие във фестивала " A to JazZ ". Изнасял е много независими концерти, както и дружно с други музиканти. Със сегашната си група " Project Connections " свири в " Студио 5 ", " Джаз-бар ", " Шрьодингер ", " Swinging hall " - все влиятелни музикални местоположения. На упоменатия конкурс в Румъния печели премия за най-хубава комбинация. Друг огромен триумф е издаването на албума. Най-важно обаче е музиката да се хареса на публиката. А премиите, признанието са доказателство за достижение и добре свършена работа.
СНИМКА ЛИЧЕН АРХИВ
Владислав споделя, че работи най-добре с сътрудници, с които има най-вече опит, развиват се дружно, подтикват се един-друг. Тези, с които към този момент е правил концерти, свирил, осъществил планове. Образци, примери в музиката за него са Майк Стърн, Джон Скофилд, Ранди Бракър, Бил Стюарт. Творчеството им го подтиква. От тях се е учил, докоснали са го тяхната музика и осъществявания. Би бил благополучен, в случай че има опция да участва на техни концерти или да свирят дружно... И това му се е удавало - ръкувал се е с Майк Стърн, има и подпис от него - малко необикновен, безформен, тъй като огромният музикант бил с превързана ръка. Джон Скофилд и Дейв Уекъл е слушал онлайн при гостуванията им в България.
След извървения път, досегашната работа, желанията и фантазиите Владислав Шопов> сега работи над втори албум > Подготвя осъществяване със симфоничен оркестър на програмата от първия и музиката, която ще бъде включена във втория. Той е и композитор, освен реализатор (единствено в областта на джаза). В албума всичко е негово дело - и аранжиментът, и композициите. Най-силният тласък е да накара хората да почувстват това, което той усеща, когато слуша музика. Усещането е скъпо, хубаво е да може да го изпита и би желал да го съобщи на другите. Като младеж той не е предан единствено на работата - обича да играе настолни игри с другари, а в последно време се впуска и в приключенията на Escape room. Както към този момент споменахме, другата му огромна пристрастеност, с изключение на музиката, са технологиите - също свързани с работата му. 
Снимка Естер Ликаса
В джаза има всичко - и блус, и суинг. Той е най-сложната музика, която е слушал. В учебно заведение харесвал теоретичните предмети - естетика, доктрина на музиката, полифония. И още ги харесва. Джазът обаче е доста разнороден. Импровизацията и моментната комбинация са главното в него и това го впечатлява. Харесва му по какъв начин звучи китарата, която е хибриден инструмент - и поддържащ, и солиращ. Но признава, че ще е доста забавно и скъпо за него да написа музика за видеоигри. Харесва и киното, и театъра, и цифровите, нереални изобразителни изкуства. Интересни са му като цветове, като изразни средства. В тях има доста дребни елементи, които са значими, въпреки че на пръв взор не вършат усещане. Обича да разбере по какъв начин работят нещата. Неотдавна посетил галерия в Политехническия музей. Направили му усещане остарели камери от малкия екран - тогава една-единствена, носещи нейния фирмен знак - много по-големи по мярка от сегашните, направени от материали, които към този момент не се употребяват за тази цел...
За да опознаеш някого пълноценно, е нужно да схванеш какъв е в специалността, само че и какъв е отвън нея. > Според Владислав е доста значимо да си добър човек  > Той се стреми към това и счита, че съумява. Същевременно обаче споделя, че е самокритичен. За него е скъпо да оказва помощ на хората и е удовлетворен, в случай че има опция да го прави.
Младият музикант споделя, че постоянно отъждествява фантазиите с постижимото. Заедно с " Project Connections " издават дебютния си албум - " Point Blank ", който може да се чуе във всички огромни платформи за стрийминг на музика. В състава на групата са Владислав Шопов - китара и комбинация, Иван Йорданов - саксофони, Виктор Викторов - барабани, Даниеле Фебо - контрабас. Владислав мечтае да осъществя програмата си за симфоничен оркестър. Най-сложно ще е да я приготви, само че доста се надява да срещне човек, който да даде късмет тя да се реализира. Желаем му го най-искрено!
Така, въпреки и в резюме, се опитахме да разкрием историята на един младеж. Разказ за рано изработен избор, за шанса освен да се учиш от най-хубавите, само че и да работиш с тях, за триумфа в първите стъпки на креативния път. Повествование, в чийто край няма да сложим точка, а многоточие. Защото за Владислав Шопов всичко е в самото начало, всичко към момента следва... style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР