Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей одобри предложението на съдебната

...
Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей одобри предложението на съдебната
Коментари Харесай

Иран ще има специални съдилища за корупция

Иранският висш водач аятолах Али Хаменей утвърди предлагането на правосъдната власт за основаването на специфични съдилища, които да санкционират корумпирани чиновници, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

Предложението на правосъдната власт е те да могат да съдят всички държавни чиновници, обвинени за финансови закононарушения, в това число военни, и да могат да произнасят и смъртни присъди.

Аятолах Али Хаменей, представен от организация ИРНА, прикани за бързо и заслужено правораздаване от новите съдилища, откакто главата на правосъдната власт съобщи, че страната е изправена пред икономическа война.

Риалът се обезцени съвсем на половина от април насам под опасността от американски наказания и при засилено търсене на долари измежду редовите иранци, опитващи се да спасят спестяванията си. Централната банка и правосъдната власт упрекнаха външни врагове - Съединени американски щати, Израел, Саудитска Арабия и съперници на държавното управление, живеещи в заточение - за срутва на националната валута и внезапното повишаване на златните монети. Властите оповестиха, че над 40 души, измежду които някогашен заместник-управител на централната банка, са задържани за финансови закононарушения, наказуеми със смъртна присъда.

" Сегашните особени стопански условия съставляват икономическа война ", съобщи главата на правосъдната власт аятолах Садек Амоли Лариджани в писмо до Хаменей, с което изиска основаването на специфични съдилища, които бързо да вземат решение каузи за финансови закононарушения.

Хаменей се съгласи с предлагането, като съобщи в отговор: " Целта (им) би трябвало да бъде да санкционират отговорните в корупционни стопански практики бързо и заслужено ".

Новите Ислямски революционни съдилища да бъдат учредени за период от две години с право да санкционират с оптимални присъди " тези, които корумпират стопанската система ", като правото на обжалване бъде лимитирано, предложи аятолах Лариджани в писмото, прочетено по държавната телевизия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР