Иранският президент Ебрахим Раиси приветства поканата да посети Рияд, получена

...
Иранският президент Ебрахим Раиси приветства поканата да посети Рияд, получена
Коментари Харесай

Президентът на Иран прие поканата за визита в Саудитска Арабия

Иранският президент Ебрахим Раиси приветства поканата да посети Рияд, получена от краля на Саудитска Арабия Салман. Целта е да се затвърди доближаването сред двете страни, заяви ирански президентски чиновник, представен от Агенция Франс Прес.

" В писмо до президента Раиси кралят на Саудитска Арабия Салман приветства постигнатото съглашение сред двете приятелски страни, предложения го в Рияд и прикани за мощно икономическо и районно съдействие. Раиси приветства поканата ", написа в Туитър заместник-началникът на кабинета на Ебрахим Раиси по политическите въпроси Мохамед Джамшиди.

Иранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан съобщи през днешния ден, че двете страни са се договорили за идна среща на ръководителите на дипломатическите си ведомства. Той съобщи, че са били препоръчани " три места " " за осъществяване на тази среща ", без да прецизира кои са те.

По-рано този месец Техеран и Рияд обявиха споразумение с китайско ходатайство за възобновяване на дипломатическите връзки седем години, откакто бяха прекратени.

Сунитска Саудитска Арабия и шиитски Иран прекъснаха връзките си през 2016 година - тогава ирански протестиращи нападнаха саудитски дипломатически задачи след изтезанието на саудитския свещеник Нимр ал-Нимр.

Сега съглашението сред двете съперничещи си близкоизточни сили планува взаимно отваряне на посолствата, както и ангажимент на всяка от тях да зачита суверенитета на другата и да не се намесва във " вътрешните ѝ работи ", както и да се приложат съглашения за сигурност и икономическо съдействие.

Разведряването сред Рияд и Техеран се прави оценка като историческо с капацитет да промени връзките в района. Иран и Саудитска Арабия поддържат враждуващи страни в няколко конфликтни зони, в това число Йемен, където бунтовниците хути са подкрепяни от Техеран, а Рияд управлява военна коалиция, подкрепяща държавното управление.

Двете страни също се борят за въздействие в Сирия, Ливан и Ирак. Редица страни от Персийския залив, в това число Обединените арабски емирства, Кувейт и Бахрейн, ограничиха дипломатическите си връзки с Техеран през 2016 година, следвайки хода на Рияд.

През последните месеци обаче ОАЕ и Кувейт възобновиха дипломатическите си връзки с Иран. През септември Иран посрещна дипломат на Емирството след 6-годишно неявяване, а месец по-рано заяви, че Кувейт е изпратил първия си дипломат в Техеран от 2016 година Висшият чиновник по сигурността на Иран Али Шамхани също организира диалози с президента на Емирството Мохамед бин Зайед ал Нахаян в Абу Даби в четвъртък в още един знак за изменящите се връзки в района. 

А предходната седмица Иран съобщи, че би приветствал възобновяване на връзките с Бахрейн след съглашението със Саудитска Арабия. В предишното Бахрейн обвиняваше Иран, че е обучил и подкрепил водено от шиити въстание в ръководеното от сунити кралство, с цел да смъкна държавното управление на Манама. Техеран отхвърля това, напомня Агенция Франс Прес.
По обявата работи: Мария Йорданова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР