Иранските власти публикуваха доклад на 8 октомври, в който твърдят,

...
Иранските власти публикуваха доклад на 8 октомври, в който твърдят,
Коментари Харесай

Иран отрича убийство: 22-годишната Махса Амини починала от ...

Иранските управляващи разгласиха отчет на 8 октомври, в който настояват, че , чиято гибел даде начало на всеобщите митинги в страната, е умряла от „ главно заболяване “ . Тази теза на режима опровергава редицата доказателствата, че кюрдката е издъхнала в резултат на полицейско принуждение, установяват анализаторите от американския мозъчен тръст 
Припомняме, че на 13 септември задържа Махса Амини от гр. Сакез поради „ повърхностно подложен хиджаб “. Жената почина три дни по-късно в болница в Техеран, откакто беше в кома. Семейството ѝ твърди, че служителите на реда са ѝ нанесли побой, в това число с тежки удари по главата, което е довело до гибелта на Амини. Полицията обаче още от началото споделя, че дамата е издъхнала поради „ неочакван инфаркт “.

Оттогава насам дамите в Иран започнаха демонстративно да смъкват забрадките си и да крещят „ гибел за диктатора “ по адрес на висшия водач Али Хаменей.  се трансфораха в водачите на митинга, настояващ за събаряне на режима.

Иранските управляващи се пробват да отклонят виновността за гибелта на Амини. Свързаните с режима медии и публични лица настояват по сходен метод, че Сарина Есмаил Задех и Ника Шакарами - две протестиращи тийнейджърки, брутално убити от силите за сигурност - са се самоубили.

Дезинформацията, публикувана от управляващите по отношение на гибелта на протестиращите, може да разпали още повече настроенията против режима. Вчера се организираха демонстрации единствено в два града - столицата Техеран и Исфахан, през днешния ден недоволството продължава най-вече в кампуси на университети из страната. Причината за неналичието на огромни митинги в последните дни е блокирането на интернет от страна на режима.
 
Междувременно командващият правоприлагащите органи бригаден военачалник Хосейн Ащари се срещна с висшия ирански свещеник аятолах Насър Макарем Ширази в Кум, с цел да обсъдят митингите. Ширази значително осъди демонстрациите, само че означи, че някои жители имат основателни „ стопански искания “. Възможно е Ащари да се е срещнал с Ширази като част от напъните на режима да получи поддръжка измежду духовниците. По-рано Critical Threats Project заяви, че през последните седмици някои висши духовници са подлагали на критика управляващите по-открито от нормалното.

Неназован източник е декларирал пред Iran International, че Ащари е предал на Ширази проектите си да ускори патрулите на нравствената полиция след средата на октомври.

На 6 октомври Съединени американски щати постановиха наказания на седем ирански чиновници в региона на политиката и сигурността, виновни за репресиите на режима и цензурата в интернет. Става въпрос за: министъра на вътрешните работи Ахмад Вахиди; министъра на осведомителните и информационните технологии Исаха Зарех Пур; заместник-министъра по политическите въпроси; заместник-командир на оперативния щаб на Иранската революционна армия и други

Припомняме, че висшият лидер Али Хаменей упрекна Съединени американски щати и Израел, че са виновни за митингите в Иран.
 
За 12-и следващ ден Иранската революционна армия (КСИР) нападна позиции на антиправителствените кюрдски бойци в Иракски Кюрдистан. КСИР обстрелва позиции наоколо до планината Сакран, провинция Ербил. " Телеграм " каналите на КСИР също по този начин настояват, че армията е насочила ракети против кюрдски бойци в " граничните региони " на провинция Западен Азербайджан. Иранските държавни медии не удостоверяват изказванието.

Няколко десетки поданици на Ирак се събраха пред иранското посолство в Багдад, с цел да стачкуват против нападенията на Техеран в Иракски Кюрдистан.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР