Иран забрани на жените достъпа до футболни стадиони преди квалификационния

...
Иран забрани на жените достъпа до футболни стадиони преди квалификационния
Коментари Харесай

Иран забрани на жените да стъпват на футболните стадиони |

Иран забрани на дамите достъпа до футболни игрища преди квалификационния мач ца Световното състезание против Ливан във вторник вечерта. Иран го завоюва с 2:0 на стадион " Имам Реза " в североизточния град Машхад. Около 2000-те дами, купили билети, останаха отвън вратите на стадиона - заяви организация ISNA, представена от БГНЕС.

Мярката бе разкритикувана, в това число от капитана на иранския тим Алиреза Джаханбахш. „ Не мисля, че нещо щеше да се случи, в случай че дамите бяха стадиона “, сподели той, представен от държавната телевизия IRIB. Губернаторът на Машхад Мохсен Давари се извини на неуспелите да влязат. Главният прокурор Мохамад Джафар Монтазери назова случая " недопустим ". „ Ако изискванията разрешават продажбата на билети на дами, то би трябвало да се откри уместно място за тях. Случаят е " недопустим... и демонстрира неприятно ръководство ", разяснява той.

Президентът на Иран Ебрахим Раиси инструктира министерството на вътрешните работи да изследва случилото се. 

Ислямската република като цяло не разрешава на дами да участват в публиката на футболни и други спортни срещи още от основаването си през 1979 година Според духовниците, чиято роля е съществена при вземането на тези решения, дамите би трябвало да бъдат " предпазени " от мъжката атмосфера и не би трябвало да гледат полуоблечените спортисти. През януари дамите получиха право да участват на интернационален мач - за първи път от съвсем три години, на подготовка за Световно състезание против Ирак.

През септември 2019 година ФИФА подреди на Иран да позволи на дамите достъп до стадионите без ограничавания. Директивата на международната футболна централа пристигна след гибелта на млада жена, която се самозапали от боязън да не бъде пратена в пандиза за това, че е участвала скрито на футболен мач. През 2018 година тя беше задържана, откакто се е пробвала да влезе на футболна среща, преоблечена като момче.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР