Иран ще реагира незабавно на всяка заплаха срещу своята сигурност.

...
Иран ще реагира незабавно на всяка заплаха срещу своята сигурност.
Коментари Харесай

Иран предупреди: Ако сигурността ни бъде застрашена, ще отговорим!

Иран ще реагира неотложно на всяка опасност против своята сигурност. Това разгласи представителят на външното министерство на Ислямската република, откакто Съединени американски щати, Израел и Англия упрекнаха Техеран за офанзивата против ръководен от израелска компания танкер край крайбрежията на Оман, осведоми " Ройтерс ".

Техеран отхвърли каквото и да е присъединяване в офанзивата в четвъртък, при която починаха двама членове на екипажа - британец и румънец.

" Иран не се колебае да пази своята сигурност и национални ползи и ще реагира бързо и уверено на всяка допустима случка ", цитира думите на представителя иранската държавна телевизия.

Той " мощно съжалява за безпочвените обвинявания, отправени от английския външен министър против Иран, които бяха повторени от държавния секретар на Съединени американски щати в същия подтекст и съдържаха спорни, подправени и провокативни обвинявания ".

Англия съобщи през вчерашния ден, че е доста евентуално Иран да е направил нападението, употребявайки един или два дрона. Американските военноморски сили, които ескортираха танкера със самолетоносача USS Ronald Reagan, обявиха в събота, че първите индикации " ясно сочат " към офанзива с дрон.

Израелският министър председател Нафтали Бенет упрекна Техеран, че " се пробва да избяга от отговорност " за нападението, и назова отричането му " долно ". Израелският външен министър настоя през вчерашния ден, че случаят заслужава недопечен отговор.

Неназован ирански формален представител обаче посочи пред осведомителната организация на страната Nournews по-рано, че Техеран счита " заканите на западни публични лица и ционисткия режим (Израел) по-скоро за агитационен жест ".

" А Вашингтон и Лондон ще носят директна отговорност за следствията ", акцентира формалният представител пред Nournews, която е близка до Върховния съвет за национална сигурност на Иран.

Иран и Израел си размениха обвинявания за осъществяване на набези един против различен през последните месеци. Противопоставянето на Израел е крайъгълен камък на вярата за ръководения от шиитите Иран, който поддържа палестински и ливански ислямистки групировки, които се опълчват на мира с еврейската страна, която Ислямската република отхвърли да признае след революцията си през 1979 година

Напрежението сред Иран и Израел се усили от 2018 година, когато тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп се отдръпна от нуклеарното съглашение с Техеран от 2015 година с шест международни сили и наложи още веднъж наказания, които осакатиха стопанската система на Ислямската република.

Израел изрази угриженост по отношение на опитите на Техеран и администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън за възкръсване на нуклеарното съглашение, според което Иран ограничи сензитивната си нуклеарна работа в подмяна на анулация на глобите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР