Иракският парламент поиска армията да бъде разположена в кюрдския автономен

...
Иракският парламент поиска армията да бъде разположена в кюрдския автономен
Коментари Харесай

Напрежението покрай кюрдския референдум в Ирак нараства


Иракският парламент изиска армията да бъде ситуирана в кюрдския самостоятелен район, където в понеделник се създава референдум за самостоятелност, съобщи Франс прес.

В резолюция депутатите приканиха премиера Хайдер ал Абади да изпрати бойци в противоречивите зони, над които кюрдски милиции поеха надзор след свалянето на Саддам Хюсеин от власт.

По конституция иракското държавно управление е длъжно да извърши това искане на Народното събрание, отбелязва Франс прес. То се отнася до противоречивите зони, които са отвън трите иракски провинции, които публично влизат в кюрдския самостоятелен район в северната част на страната (Дахук, Ербил и Сулеймания). Те включват елементи от провинциите Киркук, Нинава, Дияла и Салах пъкъл Дин.

Кюрдските милиции откриха надзор над множеството от тези противоречиви зони през 2014 година - по време на хаоса, който се възцари в Ирак след мълниеносната атака на джихадистката формация " Ислямска страна ".

От през днешния ден в богатата на нефт иракска провинция Киркук е въведен комендантски час, съобщи ТАСС, като се базира на телевизия " Ас Сумария ". Заради вота през днешния ден в провинция Киркук бе разгласен неработен ден.

Същевременно ДПА оповестява, като се базира на източник от иракските сили за сигурност, че при пукотевица в иракския град Туз Хурмато е погубен един войник от силите пешмерга, а други двама са ранени. В града също се гласоподава на референдума за самостоятелност. Туз Хурмато е южно от Киркук и също е една от оспорваните зони сред Багдад и управляващите на Иракски Кюрдистан.

Референдум за самостоятелност стартира тази заран. Регистрирани са 5,2 милиона души от 5,6 милиона с право на глас. Те отговаряха на въпроса " Искате ли регионът Кюрдистан и кюрдските зони към него да станат самостоятелна страна? ".

Гласуването бе удължено с един час, тъй че изборният ден да завърши в 19 ч. (и българско време). Избирателната интензивност е достигнала 76 % в 17 ч., т. е. два часа преди края на снадки избирателен ден, съобщи Ройтерс, като се базира на комисията, която дава отговор за произвеждането на референдума. На места имало опашки от искащи да гласоподават.

Резултатът ще стане явен денонощие след края на гласуването довечера. Но няма подозрения какъв ще бъде той - множеството кюрди желаят самостоятелност, добавя Агенция Франс Прес.

Правителството в Багдад се разгласи против референдума, който съгласно управляващите е неконституционен. Против него са също Анкара и Техеран, отправили апели за единение на арабската страна.

Референдумът е считан за неудобен от Вашингтон и ред европейски столици, защото съгласно тях подкопава напъните в битката с тероризма и за гарантиране на сигурност в района.

Ръководството на Иракски Кюрдистан няма желание да прогласи самостоятелност от централното държавно управление незабавно щом завърши днешният референдум в кюрдските самостоятелни области на Ирак, съобщи през днешния ден министър председателят на Иракски Кюрдистан Нечирван Барзани.

" Няма да провъзгласим самостоятелност незабавно след края на референдума. Били сме фактор на стабилността десетки години и ще останем подобен отсега нататък ", цитира думи на Барзани кюрдската телевизия " Рудау ".

Премиерът на Иракски Кюрдистан удостовери, че Ербил упорства за разговор с Багдад.

Ердоган желае да глоби иракските кюрди

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, разгневен от референдума за самостоятелност в Иракски Кюрдистан, разгласи идно затваряне на сухопътната граница с този регион на Ирак и заплаши да спре износа на нефт от региона през Турция, съобщи Агенция Франс Прес.

Тази седмица ще бъдат взети ограничения. Влизанията и излизанията /през границата/ ще бъдат прекъснати, съобщи Ердоган на конгрес в Истанбул.

Да забележим по какви канали и къде /Иракски Кюрдистан/ ще продава своя нефт. Ваните са при нас. След като един път затворим ваните, тази работа е завършена, добави той в смисъл на опасност за прекъсване на износа на нефт от Иракски Кюрдистан - мярка, която може да задуши стопанската система на този регион.

Около 550 000 барела нефт от 600 000 барела на ден, създавани от Иракски Кюрдистан, се изнасят по петролопровод, стигащ до турското пристанище Джейхан на Средиземно море в Южна Турция.

Ние взимаме всички нужни ограничения на политическо, икономическо ниво и на равнище сигурност. Няма да има компромис по този въпрос, сподели Ердоган.

По-рано министър председателят Бинали Йълдъръм съобщи, че турското държавно управление преглежда разнообразни вероятни наказания в отговор на референдума за самостоятелност на Иракски Кюрдистан, като отхвърли възможни военни дейности.

Иран в това време разгласи, че сухоземната му граница с Ирак при кюрдския самостоятелен район остава отворена, съобщи Франс прес, като се базира на официално съобщение на иранското министерство на външните работи. В късия текст се прецизира, че границата е затворена единствено по въздух.

По-рано в понеделник представителят на иранското външно министерство Бахрам Басени сподели, че по молба на иракското държавно управление страната е затворила сухоземната и въздушната граница с Иракски Кюрдистан.

Той дефинира като " противозаконен и нелегитимен " референдума за самостоятелност. " Иран пази териториална целокупност, националния суверенитет и демократичната еволюция на Ирак и всяко деяние срещу тези правила би могло да аргументи щета на всички, изключително на кюрдите ", добави Гасеми.

Сирийското държавно управление отхвърля референдума за самостоятелност, проведен от районното държавно управление на Кюрдистан в Северен Ирак, съобщи сирийският външен министър, представен от Ройтерс.

" Ние в Сирия признаваме единствено обединен Ирак и отхвърляме всяка процедура, която води до фрагментирането на Ирак ", сподели Уалид ал Муалем пред държавната организация САНА. " Тази стъпка се отхвърля и ние не я признаваме. Вчера осведомих иракския външен министър за тази позиция ", акцентира той.

Контролираните от кюрди региони в Сирия проведоха гласоподаване за локални общински водачи в петък - първата фаза от триетапен избор, който ще приключи с избиране на парламент и определяне на федерална система на ръководство. Сирийските кюрди упорстват, че независимостта не е тяхна цел и че желаят да останат част от децентрализирана Сирия, отбелязва Ройтерс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР