Иракските власти са поели контрола над основните сухопътни участъци и

...
Иракските власти са поели контрола над основните сухопътни участъци и
Коментари Харесай

Иракските власти съобщават, че са поели от кюрдите границата с Турция

Иракските управляващи са поели контрола над главните сухопътни сектори и границата с Турция от самостоятелното кюрдско районно държавно управление, оповестяват трима иракски представители, представени от " Ройтерс ".

Един от чиновниците е посочил на кореспонденти фотоси на иракското знаме, издигнато на границата , където са ситуирани иракски и турски бойци, виждат се и турски флагове.

" Ние през днешния ден вдигнахме иракското знаме над граничния пункт с Турция и публично е под контрола на иракското държавно управление ", декларира капитанът от граничната полиция Али Абдул Илах.

Кюрдските районни управляващи отхвърлят да са предали границата. " Преговорите към момента са в ход ", разяснява кюрдски представител.

Цялата турска граница с Ирак се намира в границите на самостоятелния кюрдски район. Ирак изиска надзор над всички гранични пунктове, откакто кюрдите проведоха предишния месец референдум за самостоятелност, който Багдад счита за противозаконен.

В Анкара турските сили за сигурност декларират, че турски и иракски бойци са се отправили към граничния пункт " Ибрахим ал-Кхалил " в граничната зона на " Фиш-Кхабур " или на " Хабур " на турски. Там е и мястото, където петролопровод, пренасящ иракски нефт за експорт към турските пристанища, пресича границата.

Предоставянето на границите на иракските управляващи се разисква след диалози в петък, събота и неделя за разрешаване на спора сред централното държавно управление и кюрдите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР