Ирак осъди като расистко и безотговорно изгарянето на копие на

...
Ирак осъди като расистко и безотговорно изгарянето на копие на
Коментари Харесай

Ирак осъди като расистко изгарянето на Корана в Швеция

Ирак осъди като " расистко " и " безконтролно " изгарянето на копие на Корана от живеещ в Швеция иракчанин по време на митинг, позволен от полицията.


При засилено полицейско наличие 37-годишният Салван Момика, който избяга в Швеция преди няколко години, стъпка Корана, след което възпламени няколко страници пред най-голямата джамия в Стокхолм.

Полицията му е издала позволение за митинга в сходство със отбраната на свободата на словото, само че по-късно заяви, че е почнала следствие на изгарянето на Корана, което провокира яд в целия мюсюлмански свят.

Инцидентът се случи в миг, когато мюсюлманите по света означиха празника Курбан байрам.

В изказване, оповестено късно в сряда, иракското държавно управление изрично осъди " повтарящите се актове на изгаряне на копия на свещения Коран от лица с екстремистки и смутен разум ".

" Тези дейности показват ненавиждан и нападателен дух, който опонира на правилата на свободата на изложение ", се споделя в него.

" Те са освен расистки, само че и предизвикват насилието и омразата.

" Тези безотговорни дейности, които са в директно несъгласие с полезностите на уважението към многообразието и убежденията на другите, се осъждат недвусмислено. "


Днес към осъждането се причисли и Иран, който назова изгарянето на Корана " провокативно, безогледно и недопустимо ".

" Правителството и народът на Ислямска република Иран... не толерират сходна засегнатост и изрично я осъждат ", съобщи представителят на външното министерство Насер Канани.

" От шведското държавно управление се чака съществено да обмисли правилото на отговорност и отчетност в това отношение, като в същото време предотврати повторното оскърбяване на светите места ", добави той.

Мароко също осъди изгарянето на Корана и късно в сряда отзова посланика си в Стокхолм.

" Този нов унизителен и безконтролен акт подценява възприятията на повече от един милиард мюсюлмани в това свещено време на огромното поклонение в Мека и благословения празник Курбан байрам ", се споделя в изказването.

" Изправено пред тези повтарящи се провокации, осъществени под безучастния взор на шведското държавно управление ", Мароко извика краткотрайно ръководещия на Швеция в Рабат и отзова посланика си, добави то.

През януари шведско-датски десен екстремист изгори образец от Корана покрай турското посолство в Стокхолм, което също провокира отвращение в мюсюлманския свят. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР