Инвестициите в екологични решения в производството на бира е един

...
Инвестициите в екологични решения в производството на бира е един
Коментари Харесай

28 млн. бирени бутилки рециклирани през 2020

Инвестициите в екологични решения в производството на бира е един от водещите цели за пивоварната промишленост в целия свят. На фона на световното стопляне и климатичните промени все по-високата осведоменост за устойчивото развиване се трансформира в една от най-важните за сектора тематики. Това е повода пивоварните компании да възприемат повсеместен метод към виновното произвеждане, въвеждайки стратегии за кръгова стопанска система, които нормално обгръщат цялата верига на доставките, както и социално-икономическото влияние на техния бизнес.

Иновациите и модернизирането на производството благоприятства намаляването на въглеродните излъчвания, съкращаване на употребяваните в производството запаси. Разделното събиране на боклуци може да докара до намаление на потреблението на сила и първични материали от 70 до 90%.

У нас всички генерирани боклуци в предприятията се събират разделно и непрестанно се търсят благоприятни условия за оползотворяване и преработване на всеки обособен боклук. В тази връзка, по данни на Съюза на пивоварите, през предходната година от пуснатите на пазара опаковки от членовете на сдружението са рециклирани почти 7 900 тона стъклени бутилки, 1 700 тона PET бутилки и 300 тона хартия. Събрани за преработване са и над 2 000 тона отпаковки кенове.

Едни от най-важните екологични решения за резистентност в пивоварния бранш са свързани с усъвършенстването на разхода на вода. Тя е жизненоважна за целия цикъл и интегритет в бирената промишленост – от култивирането на суровините – до пенливата напитка в чашата на консуматорите. С  цел запазване на водните запаси българските пивовари са постигнали понижение на водата близо три пъти за последните 10 години, като за  производството на един хектолитър питие през днешния ден се употребяват приблизително сред 3 и 4 хектолитра вода. В същото време пречистването на водите в трите огромни пивоварни компании се прави посредством анаеробни биологични съоръжения, с които се  реализира 100% отнасяне и 90% филтриране на индустриалните води.

Отново с помощта на вложенията за енергийна успеваемост и усъвършенстване на ресурсите с 30 % се понижава потреблението на електрическа енергия в производството, като съгласно данни на СПБ при производството на един хектолитър питие при някои от фирмите през 2020 година се употребяват единствено 22 MJ ток. За последните 2 години, според от въведените зелени нововъведения, относителните въглеродни излъчвания на огромните пивоварни компании също са понижени приблизително с 12 - 14%, а с преработването на стъклените бирени бутилки са спестени 2 500 тона СО2.

Коментирайки тези резултати, изпълнителният шеф на СПБ Ивана Радомирова показа:,,Екологичното държание и приносът на фирмите към  устойчивото развиване  вече са основен приоритет за всеки виновен бизнес. За производителите на бързооборотни артикули, каквато е и бирената категория,  тези отговорности стават още по-важни, защото въздействат върху потребителския избор на дадена стока или услуга.  Днес 21%, т.е.  всеки пети българин избира да купи артикул на компания, която е обществено виновна, а за 45 % от сънародниците ни това значи отговорност към околната среда и устойчивото развиване. В този подтекст, главната тема на Националната бирена академия на СПБ през 2021 година е ориентирана към зелената концепция, практики и образования за еко отпечатъка на пивоварите. Заедно с сътрудниците ни от фондация,,Каузи “ към този момент създаваме интерактивна цифрова екоплатформа с съответни решения по какъв начин феновете на кехлибарената напитка да се включат в зелените начинания на промишлеността. “

Новите планове на българските пивовари са в цялостен синхрон със почналия през 2020 г.  нов общ ангажимент на Пивоварите на Европа  за кръгова стопанска система и резистентност Brewing green - https://brewing4.eu Независимо от рецесията с Covod-19, новаторските начинания на огромните и дребните пивоварни в целия свят, в това число и в България, подтикват промишлеността да схване един по-зелен метод към производството, набирането на първични материали и дистрибуцията на бирата, с цел да реализира до 2030 година задачите на кръговата стопанска система и устойчивото развиване. 

За Съюза на пивоварите в България:

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е представителната организация на производителите на бира в страната „ Болярка - ВТ ” АД, „ Бритос ” ЕООД, „ Загорка ” АД, „ Каменица ” АД, „ Карлсберг  България ” АД, „ Ломско питие ” АД, „ Доровски инвест “ ЕООД  и техните снабдители на първични материали, материали и съоръжение. Приоритет за СПБ е просветителната акция „ Национална бирена академия “. Тя се  осъществя с експертизата и присъединяване на инженер-технолози и учени, работещи в изследователските полета на  пивоварната технология, екологията, микробиологията, диетологията и др.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР