Инвестициите в 5G мрежи ще надхвърлят тези в LTE/4G през

...
Инвестициите в 5G мрежи ще надхвърлят тези в LTE/4G през
Коментари Харесай

Прогнозират извънредно увеличение на инвестициите в 5G


Инвестициите в 5G мрежи ще надвишават тези в LTE/4G през 2022 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Инвестициите в 5G мрежова инфраструктура от снабдители на информационни услуги ще доближат 21,3% от общия размер на разноските за безжична инфраструктура, съгласно най-новата прогноза на Gartner. Предвижданията на анализаторите са, че тази година световните инвестиции в 5G мрежова инфраструктура ще се удвоят, защото се чака приходите да доближат 38,1 милиарда $.

Прогнозата на Gartner вещае изключително нарастване на вложенията в 5G, което се чака да надвиши размера на вложенията в LTE/4G през 2020 година Ръстът през 2021 година ще се дължи основно на решимостта на доставчиците на информационни услуги да се възползват от смяната в държанието на потребителите, което пък се движи в сходство с нарасналата взаимозависимост на клиентите от информационните мрежи. Инвестициите в 5G ще надвишават тези в LTE/4G през 2022 година, предвиждат от компанията.

„ Инвестициите в безжична инфраструктура не престават да набират скорост, защото възходящият брой снабдители на информационни услуги дават приоритет на 5G плановете посредством наново потребление на настоящи активи, в това число лента от радиочестотния набор, базови станции, опорна мрежа и транспортна мрежа ”, споделя Косей Такийши, старши шеф по научните проучвания в Gartner.

„ Тези, които овреме възприемат 5G, подтикват по-голяма конкуренция измежду доставчиците. Освен това държавните управления и регулаторите предизвикват развиването на мобилната мрежа и залагат на това, че тя ще бъде катализатор за необятното икономическо развиване в доста браншове ”, добавя анализаторът.
още по тематиката
Важна роля в процеса на разпространение на петото потомство мрежи ще изиграят технологиите O-RAN (отворени RAN) и vRAN (виртуализирани RAN), сочи още отчетът на Gartner.

От позиция на географски обсег Китай, Тайван и Хонконг, Азиатско-тихоокеанският район, Северна Америка и Япония ще бъдат водачи. Според Gartner, те ще доближат 5G покритие на 95% от популацията до 2023 година

„ Въпреки че темповете на напредък на вложенията в 5G са малко по-ниски през 2020 година, заради рецесията COVID-19, доставчиците на информационни услуги във всички райони бързо набират намират метод за нови вложения за създаване на 5G мрежите и за въвеждане на 5G като платформа ”, споделя Такииши.

Очакванията са в Китай развиването да е най-бурно. Местните телеком снабдители могат бързо да реализират 5G покритие, заради инфраструктурата в страната, понижените регулаторни бариери, както и държавното спонсорство. Това обаче не значи, че всички други ще изостанат. „ Други страни, където овреме се възприема новата технология и има механически умения, не изостават ”, сочи анализът.

Gartner също по този начин предвижда, че до 2023 година към 15% от доставчиците на информационни услуги по света ще работят със независимо функциониращи (stand-alone) 5G мрежи, без да се разчитат на 4G мрежова инфраструктура. Инвестициите в безжични връзки бързо ще бъдат отклонени от LTE/4G към тези нови 5G системи.

„ 5G е клетъчен стандарт от ново потомство, след 4G. Той е дефиниран в няколко органа за световни стандарти, в това число Международния съюз за далекосъобщения (ITU), 3GPP и ETSI ”, изяснява Gartner в своя разбор. „ Официалната спецификация на ITU, International Mobile Telecommunications-2020, дефинира оптималната пропускателна дарба на връзката за изтегляне и качване на данни надлежно на 20Gbps и 10Gbps. Определена е инертност под 5 милисекунди ”.

Задължителна за 5G мрежите е мащабируемостта, макар че първичните внедрявания може и да бъдат по-малко амбициозни, заключава анализът на Gartner.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР