Инвестициите на групата Индустриален холдинг България“ са в сегменти, които

...
Инвестициите на групата Индустриален холдинг България“ са в сегменти, които
Коментари Харесай

Морският транспорт издърпа приходите на Индустриален холдинг България

Инвестициите на групата „ Индустриален холдинг България “ са в сегменти, които се характеризират с мудна обращаемост на вложените средства (машиностроене), взаимозависимост от енергийни и други запаси (машиностроене, кораборемонт, морски транспорт) и мощна цикличност (кораборемонт, корабен дизайн, морски превоз, подредба и сертификация, пристанищна дейност).

Пандемия от ковид се отрази най-силно на морския превоз, увеличавайки риска от банкрути на чартьори, разясняват от " Индустриален холдинг България ".

Приходите от съществена активност на групата „ Индустриален холдинг България “ за първото шестмесечие на тази година са нарастнали с 38.02% и са на стойност 58.57 млн. лв., оповестяват от компанията. Увеличението на продажбите в сегмент „ Морски превоз “ е със 77.45%, в сегмент „ Корабостроене и кораборемонт “ – с 30.15%, в „ Машиностроене “ – с 16.95% и в други браншове – с 35 %. Но в сегмент „ Пристанищна активност “ е регистрирано понижение от 7.45 на 100.

Динамиката на приходите главно се дължи на въздействието на резултатите от ковид и отражението им върху секторите, в които холдингът има вложения. Приходите от чартиране на кораби набъбнаха в резултат на забележителното повишаване на фрахтовите равнища, изключително в сегментите, в които оперират корабите на групата (Handysize и Supramax), достигайки най-високите си нива за последните 10 години. Обратен резултат върху тях оказва понижението на курса на щатския $ през първо шестмесечие на тази година по отношение на същия интервал на 2020-а.

Приходите в сегмент „ Корабостроене и кораборемонт “ също означиха растеж в резултат на възобновяване на икономическата интензивност през първото шестмесечие на тази година и невъзможността корабособствениците да отсрочват в допълнение ремонтите, свързани с класовите условия и екологичните разпореждания в сектора.

Приходите в сегмент „ Машиностроене “ също се покачиха в резултат на наблюдаващото се възобновяване на капиталовата интензивност.

Лошата зърнена годишна продукция през 2020 година оказа отрицателно въздействие върху приходите в сегмент „ Пристанищна активност “ през първото тримесечие на тази година.

Другите доходи са 2.95 млн. лева при 784 хиляди лева за същия интервал на 2020-а. Ръстът им главно се дължи на получените финансирания в част от сдруженията на групата по „ Програма за запазване на заетостта “ към Агенция по заетостта за подкрепяне на бизнеса и съкращаване на отрицателните последствия от разпространяването на COVID-19.

Резултатът след данъчно облагане е облага от 18.38 млн. лв.. Тя главно се дължи на увеличената доходност на сегмент „ Морски превоз “ в резултат на растежа на фрахтовия пазар, както и на еднократния валутен резултат в резултат на ликвидацията  на " Емона " Лтд.

Рискове

Състоянието на международната стопанска система и търсенето на първични материали обуславят развиването на търговията. От всички сегменти от капиталовия портфейл на " Индустриален холдинг България " най-директно и бързо е въздействието им върху шипинг промишлеността. Напрежение върху пазара и напън върху фрахтовките оказват редица разнопосочни фактори. От една страна, е цикличността на шипинг промишлеността – циклите са обвързани със международната стопанска система и салдото сред предлагания корабен тонаж и потребностите на експортьори и вносители. Риск съществува за операторите, които не са съумели вярно да възнамеряват и разпределят паричните си потоци във време на усложнен достъп до финансиране при усложнени условия по време на рецесия. Влияние оказва и броят на корабите в градеж и влизането им в употреба и положение на пазара за рязане на кораби.

Засилените ограничавания, свързани с екологията, постановат наложителни реконструкции на съдовете за привеждането им в сходство с еконормите, съкратяват се периодите на употреба на корабите и се оскъпява употребата им.

Проблемите с горивата в международен мащаб също въздействат. От една страна, петролът може да бъде причина за спорове, а от друга, най-много цената и наличностите му, могат да бъдат причина за напредък или спад на фрахтовия пазар, защото корабните горива са съществена суровина в сектора и борсова стока.

Равнището на икономическата интензивност в международен мащаб въздейства, въпреки и по-забавено и върху машиностроенето, корабостроенето и кораборемонта, до момента в който пристанищната активност е мощно подвластна от развиването на вътрешния пазар.

Политическата неустойчивост в обичайни пазари и райони, военни дейности и/или наложени наказания въздейства най-много на морския и пристанищен бизнес. Това пречи на свободното придвижване на артикули и води до смяна на комерсиалните потоци и на транспортните коридори, затруднява и достъпа на регистровите инспектори до поднадзорните кораби. Допълнително рискът оказва въздействие и върху сегмент машиностроене посредством понижаване размера на продажбите на обичайни пазари.

Ръстът на цените се отразява неподходящо върху резултатите на индустриалните предприятия, които оперират в металоемки и енергопоглъщащи сегменти като машиностроене и корабостроене и кораборемонт. Промените в пазарната цена на ел.енергията, която е предмет на интернационално търсене и предложение и се дефинира от фактори отвън контрола на мениджмънта. От няколко години доставката на електрическа сила се договоря на равнище група на свободния пазар. От началото на 2021 година и все още нивото на този риск в международен мащаб и за групата е нараснало.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР