Инвеститорите се опитват да открият "ключа" към бъдещите пазарни движения,

...
Инвеститорите се опитват да открият "ключа" към бъдещите пазарни движения,
Коментари Харесай

Пазарните играчи гледат към Джаксън Хол

Инвеститорите се пробват да открият "ключа " към бъдещите пазарни придвижвания, откакто огласеното в средата на седмицата обобщение от последното заседание на паричния комитет на Федералния запас в края на юли не очерта ясна посока за лихвените нива. Налице е било надълбоко разделяне сред щатските парични стратези по въпроса дали да намалят или да оставят без смяна лихвите на страната. Както е известно, на 31 юли щатската централна банка намали с 25 базови пункта главната си рента. Тогава неколцина членове на банковия паричен комитет желаеха лихвена редукция от половин %, само че множеството са се оповестили срещу смяната на лихвената политика. Тази принуда да се приложи по-щедра парична политика влиза в прорез с упованията за намаляване на щатските лихви с повече от 100 базови пункта до края на 2020-а, а това към този момент е вкарано в цените на активите.

Пазарните играчи показват, че оповестеното обобщение от разискванията на щатските парични стратези е отражение на разнобоя сред прогнозите за нови парични тласъци, подкрепени от геополитическите безредици, зародили от комерсиалното напрежение сред Вашингтон и Пекин,и около явно постоянните фундаментални индикатори на Съединени американски щати. Най-голямото международно стопанство показва за следващ път силата си на 20 август, когато бяха оповестени много по-високи от предстоящите финансови резултати за търговците на дребно, които качиха пазарната оценка на Target с 20% и на Lowe's Cos с 10 %.

Обединена Европа също се показа добре. Предварителната оценка за интензивността в бранша на услугите и на индустрията на Германия се е повишила до 51.4 пункта през август - с съвсем 1 пункт над плануваните 50.5 точки. Водещият знак сподели, че и френският бизнес е бил по-активен през август - все знаци за известно стабилизиране на двете най-големи стопански системи на еврозоната след новината за забавянето на немския напредък през второто тримесечие. Подобен преглед за целия еврорегион демонстрира растеж на бизнеса в общността през август, с помощта на солидната интензивност в бранша на услугите и по-слабия спад в индустриалната сфера. Тези окуражителни данни обаче сигурно няма да заличат паниките за евентуална криза, просто тъй като светът надалеч не е постоянен и ще остане подобен, до момента в който не бъде реализирана най-малко частична комерсиална договорка сред Съединени американски щати и Китай.

В късния следобяд на 22 август еврото се разменяше против 1.1082 щ. $ - съвсем без смяна спрямо предходните дни от седмицата.

Оттук нататък пазарните играчи ще чакат по-ясни сигнали за настройките на Федералния запас и за бъдещата лихвена посока от постоянната годишна среща на централните банкери в Джаксън Хол, която стартира на 23 август. По отношение на еврозоната дилърите към този момент са вкарали в цените ново намаляване на лихвите от Европейската централна банка с 0.10 %. Особено значима ще е речта на ръководителя на Федералния запас - Джеръм Пауъл, поради мощния напън върху него да каже за всеки по нещо. Посланията от Джаксън Хол ще са изключително значими за Доналд Тръмп и за последователите му, които натискат за по-дълбоки лихвени редукции в поддръжка на американското стопанство.



Търговските разпри удариха за следващ път валутните пазари и смъкнаха китайската валута до 7.0875 юана за един щатски $ - най-ниската цена от март 2008-а. По оценка на валутни дилъри новият срив на юана допуска, че Пекин се приготвя да употребява валутата като оръжие в ожесточаващата се комерсиална война с Вашингтон. Което пък ускорява опасенията от валутни интервенции на американците против мощния $.

Иран също употребява валутните промени, с цел да се опълчи на глобите на Белия дом, нанесли сериозен удар върху стопанството на Ислямската република. Те възпират фирмите да влагат в нея, смъкнаха добива на недопечен нефт до най-ниските количества за последните повече от 30 години и провокираха голям дефицит на задгранична валута.

Големият пострадал от този процес на събитията е иранският риал, чийто формален курс Техеран поддържаше на 42 хиляди риала за един щ. $ от средата на 2018-а и отхвърляше да девалвира националната си парична единица. Притокът на задгранична валута в иранската банкова система обаче пресъхна и иранците започнаха да употребяват все по-често черния пазар, с цел да заплащат най-различни сметки - от вносни коли до такси за задгранични колежи на децата си. От началото на 2019-а до месец май иранските пари паднаха с съвсем 30% на "уличния пазар " в столицата на страната - до 156,600 риала за един американски $. Което провокира скок на цените, породи и обществено напрежение.

Техеран отвърна като сътвори система от голям брой валутни курсове, с цел да успокои черния пазар и вкара през предходната година платформата за валутна търговия Nima за локалния бизнес. Повечето експортьори обаче избраха да продават еврото и доларите си на нерегулирания пазар, тъй като курсът на риала на Nima бе прекомерно непосредствен до формалния. През последните месеци централната банка на Ислямската република разреши на курса на Nima да се намали сензитивно, с цел да насърчи повече компании да продават задграничните си средства на борсата. Иранският президент Хасан Рохани пък разгласи, че кабинетът ще ореже четири нули от обменното равнище на валутата към зелените пари.



Планът съумя да ускори риала, който от май нарастна с 30% - до 118 хиляди за един щ. $ - съвсем колкото е курсът му на Nima. Това е помогнало и за закъснение на инфлацията, твърди американският професор по стопанска система Стийв Ханке (бел. ред. - бащата на валутния ръб на българския лев). Той показва, че от върховите 400% годишно през 2018-а тя е паднала до 24% при започване на август. Премахването на четирите нули пък евентуално ще има, въпреки и най-малък, психически резултат, счита основният икономист на "Ренесанс кепитъл " - Чарлз Робъртсън. Просто тъй като хората могат да одобряват 12 риала за $ като по-стабилна парична единица от 120 хиляди риала за $.

Оттук нататък всичко ще зависи от предлагането на задоволително количество задгранична валута в Иран, с цел да се крепи курса на Nima. Властите не желаят да пуснат националните пари да плават свободно. От една страна, това сигурно ще форсира още веднъж инфлацията. От друга - сходно решение ще е доста сензитивно от политическа позиция, тъй като всяко намаляване на националната валута може да се одобри като доказателство за намаляващата мощност на страната и за невъзможността й да се опълчи на Съединени американски щати. Не е за занемаряване и странната система на иранската централна банка да дава задгранични средства по формалния курс. Анализатори показват, че това налива гориво в мотора на корупцията, тъй като околните до властта среди получават евтини долари, до момента в който по-голямата част от законния бизнес получава отвод за сходно финансиране. А това е повече от задоволителен претекст за отменяне на свободното корабоплаване на иранската парична единица.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР