Инвеститорите гледат с надежда пандемичния фонд за възстановяване на Европейския

...
Инвеститорите гледат с надежда пандемичния фонд за възстановяване на Европейския
Коментари Харесай

Пандемичният фонд на ЕС ще промени инвестиционния пейзаж

Инвеститорите гледат с вяра пандемичния фонд за възобновяване на Европейския съюз от провалите на COVID-19 в размер на 750 милиарда евро със комбинация от вяра и безпокойствие. Безпокойство - тъй като, макар че схемата получи утвърждението на водачите на 27-е страни членки на общността, няма гаранции за безпрепятствено пътешестване по този път. И наличието на скептици като Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция, ще го изпълнени с компликации. Такава е позицията на Сабрина Канихе - старши икономист на мениджъра на активи "Пикте асет мениджмънт ".

"Пестеливата четворка " извоюва основни взаимни отстъпки, само че ще изисква непрекъснат надзор върху метода, по който се харчат парите. Получателите на средства от фонда могат да чакат нулева приемливост, в случай че не вършат промени, което би означавало нови политически разногласия и отсрочване на разноските. Надеждата е в достатъчното предложение, по-голямата част от което идва от "оста " Франция - Германия и съществуващата възможност двата европейски мотора, по чиято визия е структуриран проекта, да съумеят да попълнят краткотрайните дупки. Като се има поради, че в "стиснатите " страни живее една десета от общото население на блока, Париж и Берлин, които приказват от името на съвсем две пети, ще надделеят още веднъж. И в случай че го създадат, може да трансформират капиталовия пейзаж.

Европейските облигации, единната европейска валута и акциите на европейските компании биха могли да станат по-авторитетен фактор в интернационалните портфейли

Определено, максимален капацитет имат облигациите. Просто тъй като фискалната съгласуваност, заложена в сърцето на проекта, ще сътвори пазар на държавни принадлежности с закрепен приход за еврозоната, заслужен за името й.

В момента по-малко от една четвърт от излъчванията на европейските страни и на наднационални облигации носят върховата капиталова оценка "ААА ". Пандемичната стратегия за възобновяване може да усили количеството на този дълг до към 1.4 трлн. евро.

Облигациите на по-рисковите европейски страни също могат да станат по-надеждни вложения. Най към този момент, в случай че възстановителният фонд реализира триумф в шерването на разноските за преструктуриране на стопанската система и отслаби натиска върху най-задлъжнелите народи. А като се вземе поради преодоляната заплаха от раздробяване на блока на еврото, държавните облигации на европейските държавни управления могат да се трансфорат в основни инвестиции за по-широк кръг вложители.

По-стабилната Европа и по-наситеният пазар на дългови бумаги могат да заздравят и позициите на еврото. От въвеждането й единната европейска валута живее в сянката на зелените пари. И неуспехът й да оспори статуса на американския $ като съществена аварийна валута, частично е отражение на "висящия " риск от раздробяване на еврозоната.

По-голямата политическа и икономическа непоклатимост и новият клас пан-европейски облигации с оценка "ААА " трансформира тази класификация. Те би трябвало да усилят привлекателността на еврото измежду интернационалните вложители и централните банки.

По оценка на "Пикте асет мениджмънт " единната европейска валута се търгува с 16% под действителната й пазарна оценка по отношение на щатския $ от позиция на фундаменталните индикатори, като да вземем за пример остатъкът по настоящата сметка.

Нещо повече, еврото е показано по-слабо в запасите на световните централни банки, съпоставено с икономическия размер на блока със своя едвам 20% дял от общото им количество против 62% в интерес на зелените пари.

Фондът за битка с следствията от пандемията сигурно ще укрепи позициите на единната европейска валута както като инвестиция, по този начин и като предпазване на цената. През последните 20 години и двете се търгуваха с дълбока отстъпка по отношение на щатския $. През това време съотношението на пазарната към счетоводна оценка на американските компании беше приблизително с 50% по-високо в сравнение с европейските.

Този диференциал не е особеност и по-скоро потвърждава три фундаментални разлики сред щатския и европейския пазар.

Първата е, че в Съединени американски щати работят доста по-голям брой бързо разрастващи се и насочени към технологиите компании и Старият континент не разполага с европейски аналози на "Фейсбук ", "Гугъл " или "Епъл ". Втората - с помощта на по-благоприятните данъчни и регулаторни режими - американските компании имат по-висока доходност. На трето място, в оценките на акциите на фирмите от еврозоната постоянно се вкарва риск от раздробяване на блока.

Фондът за възобновяване може да понижи някои от тези диспропорции. Насочването на една трета от общото финансиране към зеления и софтуерния бранш може да се съживят книжата на "новата стопанска система " на Европа.

Под натиска на по-стриктните регулации за околната среда, европейските компании към този момент бележат прогрес във възобновимите енергийни източници, в инфраструктурата на интелигентните градове и в енергийно ефикасните технологии. С спомагателни обществени и частни вложения районът може да стане световен водач в тези и в други бързо растящи и отзивчиви към околната среда индустриални браншове.

Така че вложителите ще постъпят мъдро, в случай че одобряват посоката на радикална смяна на Европейски Съюз. И да получат нов тип хонорари от залози на Стария континент.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР