Инвестирането на фондовите пазари може да бъде, както вълнуващо, така

...
Инвестирането на фондовите пазари може да бъде, както вълнуващо, така
Коментари Харесай

Топ 10 грешки, които начинаещите инвеститори правят

Инвестирането на фондовите пазари може да бъде, както вълнуващо, по този начин и много разочароващо. Това важи в цялостна степен за начинаещите вложители, които постоянно се доверяват за вложенията си на другари и/или родственици.
Прочетете още
Кои са най-лошите неточности, които можем да създадем?

Инвестиране без проект

Инвестирането през днешния ден е доста елементарно и налично. Дори със суми от порядъка на 100 или 200 лв. можем да купим дялове от съвместен фонд или борсово-търгуван фонд, а за какво не и акции от обособена компания.

Днес вариантите пред нас са хиляди, ето за какво е добре да знаем какъв вид вложител сме, какви загуби сме склонни да понесем и дали средствата, които влагаме ще са ни нужни след избран интервал от време.

Това ще ни помогне да се спрем на вярното за нас влагане.

Покупка на известни бумаги

Манията по избрани бумаги е една от най-големите неточности, която можем да допуснем. Това че дадена акция е поскъпнала с над 100% за избран интервал несъмнено не значи, че вероятностите пред нея са към момента доста положителни. По-вероятно е акцията към този момент да е действително оценена, което значи, че тя или ще поевтинее, или ще забави своя растеж в бъдеще.

Да купиш акции единствено от една компания

Част от начинаещите вложители влагат всичките си средства в една избрана компания. Доколко обаче сте несъмнено в своя избор? Какво ще извършите, в случай че книжата изгубят 10 или 20% от цената си?

Прекалена диверсификация

Експертите по персонални финанси предлагат да имаме диверсифициран портфейл. Това значи, че средствата ни би трябвало да са разпределени сред няколко компании. Не бива обаче да влагаме пари в 5 или 10 сдружения, в случай че вложените суми са минимални.

Не знаете в какво сте вложили

Редица от великите вложители в света не влагат пари в бизнеси, които не схващат. Същото би трябвало да важи и за всеки новак вложител. Съсредоточете се върху компании, които са ви познати и знаете по какъв начин работят, какъв брой печелят и какви дивиденти изплащат.

Покупки след рекомендация

Винаги ще се откри кой да ни даде съвет за вложения - богат родственик, другар, сътрудник, комшия. Имайте поради, че " другарските препоръки " постоянно се оказват губещи. Ето за какво би трябвало да приемате сходни препоръки единствено от лицензираните за това хора - брокери, анализатори и специалисти по персонални финанси.

Проверявате цената на вложението си всекидневно

Инвестирането е дълготраен развой. Препоръчва се това да се прави с 5 или 7-годишен небосвод, а за какво не и 10+ години.

Ето за какво не е целесъобразно да следите всекидневно вложенията си. Оставете парите да работят за вас.

Не разполагате с спешен фонд

При състояние, че не разполагате с пари в спешен фонд, не би трябвало да влагате пари на фондовите пазари. Това би означавало, че ще би трябвало да се разделите с вложението си, при положение на нужда от пари.

Често специалистите предлагат да имаме заделени пари, които ще ни стигнат за 3-6 месеца без работа.

Нетърпеливи сте

Много вложители осъществят рентабилност от 10% и бързат да продадат. Това е ужасно, само че имате ли проект къде да вложите парите си?

Ако сте дълготраен вложител би трябвало да вършиме като Уорън Бъфет. Вече десетилетия той е един от най-големите акционери в Coca-Cola, което му носи стотици милиони долари годишно.

Поемате прекалено много риск

Инвеститорите с малко средства постоянно са склонни да поемат огромен риск, поради по-високата възможна рентабилност. Често обаче най-рисковите инвестиции са и тези, които могат да ни занулят.

Ето за какво е добре да влагаме пари, които можем да си позволим да загубим. Ако го вършиме дълготрайно и с тъкмо избрана цел, резултатите ще дойдат с течение на времето. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР