Инвестира над 600 млн. евроНов пътнически терминал ще бъде изграден

...
Инвестира над 600 млн. евроНов пътнически терминал ще бъде изграден
Коментари Харесай

Строят трети терминал на летище София

Инвестира над 600 млн. евро


Нов пътнически терминал ще бъде построен на летище София до 10 години. Това излиза наяве от думите на министъра на превоза Ивайло Московски на последното съвещание на кабинета, на което беше решено да започва процедура за търсене на концесионер. Изграждането на нов терминал е едно от изискванията, които ще се слагат на претендентите за концесионер на летище София. Освен това бъдещият собственик на летището ще би трябвало да влага най-малко 600 млн. евро за периода на концесията.

Изискванията към претендентите са да оперират най-малко едно интернационално летище с 10 млн. превозени пасажери годишно. Те би трябвало да разполагат с чиста стойност на активите за всяка от последните три години от най-малко 200 млн. евро и да имат опит при финансиране най-малко на един план в инфраструктурния бранш, чиято стойност надвишава 400 млн. евро. Всяка година концесионерът ще внася в хазната 10% от размера на общите доходи от всички действия за настоящата година, които са свързани с използването на обекта на концесия, само че не по-малко от 15 млн. лева без Данък добавена стойност.

Кандидатите да стопанисват летище София ще се избират при открита процедура, като при оценяването най-голяма тежест ще има препоръчаното концесионно заплащане. То ще има тежест от 55% при оценка на претендентите. Техническото предложение, което ще включва проекта за развиване, финансиране, бизнес проекта, общата тактика и прогнози на трафика и финансовите разноски, е с тежест от 45%. При подготвянето на процедурата е употребена помощта на Световната банка и на Европейска банка за възстановяване и развитие, показва Московски.

Първата процедура за избор на концесионер на летището беше спряна от служебното държавно управление на Огнян Герджиков. В нея страната искаше бъдещият концесионер да заплати първична сума от 550 млн. лева, като част от средствата трябваше да отидат за покриване на задълженията на БДЖ. Освен това новият собственик трябваше да внася всяка година концесионна такса от най-малко 9,9 млн. лева Кандидатите трябваше да създадат и вложения от най-малко 306 млн. лева

Искаме да купим и нови влакове, тъй като железниците към този момент изнемогват, декларира министър председателят Бойко Борисов в края на полемиката.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР