Инвазията на Русия в Украйна накара анализаторите на глобалната автомобилна

...
Инвазията на Русия в Украйна накара анализаторите на глобалната автомобилна
Коментари Харесай

Руската инвазия в Украйна ще намали глобалното автомобилно производство



Инвазията на Русия в Украйна накара анализаторите на световната автомобилна промишленост да понижат прогнозите за производството и продажбите за идващите две години, оповестява бизнес телевизия CNBC.

Кризата към този момент докара до затваряне на автомобилни фабрики в Източна Европа и провокира скокове в цените на към този момент така и така скъпите първични материали. Някои заводи в Украйна се пробваха да продължат да работя на фона на съветската инвазия, само че се оповестява, че служащите е трябвало да преустановят работа, с цел да бягат от ракетен огън.

През март S&P Global Mobility, някогашната организация IHS Markit, понижи прогнозата си за световно произвеждане на коли с 2,6 милиона транспортни средства както през 2022 година, по този начин и през 2023 година заради спора. Според най-лошият сюжет непроизведените транспортни средства ще доближат 4 милиона броя.

Очаква се европейското произвеждане на коли да спадне с към 9%, или с почти 1 милион автомобила. Част от този предстоящ спад ще се дължи непосредствено на изгубените продажби на коли в Русия и Украйна, само че тези страни общо образуват дребен дял от международния авто пазар - към 2% през 2021 година
По-голямото терзание е дефицита на материали и на части, който дефицит към този момент нанасят удар по европейските автомобилни производители и може да се разпространят и на други пазари, в случай че войната продължи.

Отделно, кредитните анализатори от S&P Global Ratings също по този начин предвиждат, че през 2022 година световните продажби на коли ще спаднат с 2% под равнищата от 2021 година Това е доста намаляване по отношение на растежа на продажбите с 4% до 6% за 2022 година, който групата за последно беше планувала през октомври 2021 година.

В отчета се акцентира за спирания в доставките на сериозни автомобилни елементи от района, може би най-много на кабелни снопове от Украйна. Под риск са подложени също по този начин и суровините, като се има поради, че Русия създава към 40% от паладия в света, който се употребява за изчистване на отработените газове на транспортни средства. Регионът е и производител на никел, който се употребява в батерии за електрически транспортни средства. Дори доставките на нормалните минерали и метали, като желязото, също са наранени.

Всичко това съставляват основни материали, употребявани за производството на коли.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР