Инвазията на Русия в Украйна е причинила щети на украинската

...
Инвазията на Русия в Украйна е причинила щети на украинската
Коментари Харесай

Украйна е понесла щети за 119 милиарда долара

Инвазията на Русия в Украйна е предизвикала вреди на украинската стопанска система за 119 милиарда $, сподели заместник-министърът на стопанската система Денис Кудин, представен от Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той заяви, че 75 % от предприятията в засегнатите от войната региони са спрели работа, както и множеството металургични предприятия в Източна Украйна. " Това значи, че ще намалее износът ни на метали ", посочи Кудин, добавяйки, че износът на метали съставлява забележителен дял от общия износ на Украйна.

Нахлуващите съветски сили до момента са унищожили инфраструктура, здания и други физически активи на стойност минимум 100 милиарда $, сподели през вчерашния ден основният стопански консултант на украинското държавно управление Олег Устенко на онлайн събитие, проведено от Института за интернационална стопанска система " Питърсън " (Peterson Institute of International Economics). Войната е довела до цялостно закриване на половината от украинския бизнес, до момента в който другата половина работи много под потенциала си, сподели Устенко. Въпреки това той счита, че украинската финансова система се оправя сносно " поради актуалните условия ". Устенко посочи " повече или по-малко постоянния обменен курс " на украинската гривня.

Съветникът на президента Володимир Зеленски уточни, че Украйна претърпява " същинска злополука ", която е " по-сериозна, в сравнение с някой от нас може да си показа ". Той също по този начин подсети за значимата реорганизация, която следва, защото в страната са разрушени пътища, мостове и лечебни заведения. Международната общественост към този момент се активизира, с цел да помогне на Украйна. МВФ утвърди незабавна помощ в размер на 1,4 милиарда $ за Киев и даде обещание да помогне в напъните за възобновяване, когато войната завърши.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР