Интервю на Нора Стоичкова- Служебният финансов министър Росица Велкова-Желева обяви,

...
Интервю на Нора Стоичкова- Служебният финансов министър Росица Велкова-Желева обяви,
Коментари Харесай

Оставихме държавата с добри сметки и огромен излишък

Интервю на Нора Стоичкова
- Служебният финансов министър Росица Велкова-Желева разгласи, че няма задоволително доходи, с цел да се извърши актуализацията на бюджета и преизчисляването на пенсиите. Освен това увеличението на обществените разноски щяло да взриви нашата национална цел за влизане в Еврозоната. Вашият коментар?
- Първо, аз не мисля, че на който и да е длъжностен кабинет му е работа да разяснява такива дълготрайни визии. Той има една съществена функционалност - да обезпечи почтени и честни избори, а не да прави дълготрайни прогнози и стратегии. На второ място, знаете, че Народното събрание реши първо Българска народна банка да изготви отчет за икономическото и финансовото положение на страната, както и последствията от въвеждане на еврото, преди да се вземе дефинитивно решение за момента, в който България би трябвало да одобри еврото.Ситуацията в света, Европа и България е толкоз тежка, че да подхващаме такива стъпки, които да утежнят фамилния бюджет на българите и да спъват развиването на стопанската система. Нека служебните министри да се въздържат от сходни безапелационни изявления.Още повече - да приказваме, че приемането на еврото е национална цел е малко необичайно. Национална цел беше влизането на страната ни в Европейски Съюз през 2007 година Не знам такава да е въвеждането на европейската валута у нас. Тук би трябвало да се подходи прагматично, би трябвало този ход на първо място да е преференциален за България.
- А влиза ли в пълномощията на служебния кабинет да се занимава с актуализация на бюджета?
- Служебният кабинет не може да прави актуализация, защото би трябвало да има Народно заседание, което да гласоподава плана за бюджет. Оставихме страната с положителни сметки и голям остатък. Говорим за милиарди, които имаше по сметка на страната, с една актуализация, която беше съобразена с националната финансова рамка.. 
Дълговата скица на България беше 25% от Брутният вътрешен продукт по времето на Борисов. По време на нашето седеммесечно ръководство националният дълг се сви с близо 3%, тъй като държавното управление съумя да върне средства на банките. Нещо, което не се беше случвало от десетки години: страната да върне пари на банките-кредитори. Това беше неоспорим триумф на този кабинет. 
Още един триумф. За първото тримесечие на тази година в бюджета постъпиха 7,3 милиарда евро повече от износа, с помощта на постоянното положение на стопанската система и промишлеността ни. За съпоставяне - 5,3 милиарда евро е бил износът през последното тримесечие от ръководството на Борисов, т.е - нарастването е с 2 милиарда евро.
Икономиката се развиваше с извънредно бързи темпове. Постигнахме и нещо положително за страната ни, за пръв път оглавихме позитивна европейска ранглиста - за първото шестмесечие на тази година излязохме преди всичко по растеж на стопанската система и промишлеността. Нещо, което в никакъв случай до момента не се беше случвало. Това са обстоятелствата и няма потребност от фриволни изявления, като това на служебния финансов министър.
- Как ще коментирате извънредно огромните и груби смени на назначени от Българска социалистическа партия и постоянното държавно управление фрагменти, в това число и в печелившите предприятия като АЕЦ " Козлодуй "?
- На последният пленум на Българска социалистическа партия имаше извънредно съществено изявление на Румен Овчаров, неоспорим енергиен потенциал, за тези уволнения. Правя отпратка към неговото изявление - тези уволнения в АЕЦ " Козлодуй " буди доста подозрения и връща остарели схеми на ръководство в централата.Не намирам тези дейности за верни, още повече, че АЕЦ-а сега носи милиарди левове облага за страната ни. Това ни даде опция да наложим мораториум върху цената на тока за бита, което беше в услуга на хората. Успяхме да осигурим и обезщетения за бизнеса, тъй че да не банкрутират компаниите и да оставят чиновниците си без работа в изискванията на рецесия.
И тук още веднъж разтварям огромната тематика за Българска социалистическа партия - строителството на АЕЦ " Белене ". Силно се надявам в идващият парламент да има най-малко 121 български народни представители, които да започват доизглаждането на Втора атомна. Ако я бяхме построили, в този момент енергийната самостоятелност на страната щеше да е обезпечена. На референдума за построяването на АЕЦ " Белене " събрахме 780 000 български подписа, само че в Народното събрание ги няма тези 121 гласа, които да започват плана. Затова приканвам да се гласоподава за Българска социалистическа партия, защото в случай че бяхме на власт, тази централа от дълго време щеше да е приключена.Така както преди 60 година нашите майки и татковци построиха АЕЦ " Козлодуй ", която през днешния ден подсигурява енергийната сигурност и носи големи облаги и изгоди за българите. Дано този път хората гласоподават с разсъдък и съгласно приноса на обособените партии за страната ни. А не от страстта на една или друга ария. 
- Ще доведат ли безредните дейности на служебния кабинет до заплащането на една тлъста сметка във връзка с газа?
- На България й е нужна непоклатимост за доставките и обезпечаване на допустимо най-евтиният газ за страната ни. Ето това би трябвало да е нашата позиция, без значение от кое място е и по какъв начин идва синьото гориво. Едната от тези благоприятни условия са доставките на съветски газ. " Газпром " няма за какво да бъде изключван от тези варианти. Ние 40 години работим с " Газпром " и той става в един миг най-лошата компания. Защо?! При състояние, че имахме дълготрайни контракти и допустимо най-изгодни цени. 
Ето един образец със прилежаща Турция. До 20 август т.г. цената за България е 1695 $ за 1000 куб. м. А за Турция газът е на 182 $ за 1000 куб. м. т.е имаме 931% разлика - 9,3 пъти по-евтин е газът в Турция, тъй като тя води една по-ясна енергийна политика. 
Същото е и в Сърбия - 3,3 пъти е по-евтино горивото за колите, в сравнение с е в България. Така е и в Гърция. Затова от Българска социалистическа партия сме безапелационни, че " Газпром " би трябвало да взе участие в договарянията и в случай че те дадат най-хубавата цена, дано газът да бъде от тях. Трябва да престанем с тези идеологеми, че надали не газът е оръжие в ръцете на Русия и впрочем. При състояние, че студената зима чука на вратата ни и всеки има потребност да се отоплява. Ние като политици сме длъжни да осигурим топлото на българските фамилии и силата за българската стопанска система. Това не може да изключва Русия и " Газпром ". 
Второ, България има потребност от 3,5 милиарда куб. м. газ. От Азербайджан са обезпечени от 1 милиарда кубометра, а останалите 2,5 милиарда от кое място ще дойдат? Ако са полутечен газ, въпросът е на каква цена ще бъде доставката? Ние, нашата стопанска система ще бъде ли конкурентоспособна, при прекомерно скъпа сила? Такава би трябвало да бъде политиката, която да водим, само че с нужното болшинство в Народното събрание.
- Смятате ли, че ще има постоянно държавно управление?
- Да, несъмнено, и по тази причина се отива на избори. За да може подобен кабинет да ни изведе от тежката обстановка, в която се намира сега страната ни. Това, което Българска социалистическа партия направи за 7 месеца, ще го продължи в идващия кабинет. Това са безплатните детски градини за децата ни, обществените помощи за младите фамилии. Със 162 лева приблизително са увеличените пенсии по верме на ръководството на ГЕРБ. Ние ги увеличихме със 167 лева единствено за 7 месеца. Това не е ли един неоспорим триумф? 
Нашето желание е да осигурим безвъзмездни учебници за учениците до 12 клас, безвъзмездни медикаменти за децата до 14 години. Вдигнахме минималната заплата, ваучерите за храна от 80 лева станаха 200 лева Освен това могат да бъдат употребявани освен за храна, а и за отмора, за покупка на книги, за посещени е на културни мероприятия. Кой съумя да напарви това единствено за 7 месеца? Надявам се да има разсъдък когато се гласоподава!  
- В каква кондиция е Българска социалистическа партия за изборите?
- Състоянието на Българска социалистическа партия е доста положително. Трябва единствено още малко да стегнем вътрешното ядро. Българска социалистическа партия е мъдра партия, която дава непоклатимост и която има предсказуемост в своето ръководство. Всички видяха какво и по какъв начин вършим в името на благоденствието на хората и страната. Нашите сътрудници по места би трябвало да създадат всичко със сърце и душа за тази акция, с цел да възпламенят хората към себе си. Ако това успеем да създадем, то и периферията ще даде своя глас точно за тази сигурност и непоклатимост. С един взор напред за развиването на страната. 
- Какво ще бъде особеното в тази акция? 
- Искаме да покажем на хората какво успяхме да създадем за 7 месеца в региона на обществената сфера за младите фамилии и възрастните хора. С 22% успяхме да увеличим пенсиите на нашите майки  и татковци. Другото  са достиженията ни в стопанската система и промишлеността. Всичко това постигнахме с доста труд и готови фрагменти. Българска социалистическа партия е партията, която може да даде мъдрост, непоклатимост, переспектива, вяра на хората. Ние знаем по какъв начин да управляваме. Неслучайно сме на 131 години. Доверете ни се, с цел да можем в действителност да променим страната ни. Да вървим към нещо по-добро, което всеки един желае за децата си, себе си и страната си. 
Със съкращения style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР