Интернет сайтовете на държавните учреждения да бъдат стандартизирани с единна

...
Интернет сайтовете на държавните учреждения да бъдат стандартизирани с единна
Коментари Харесай

Държавата въвежда стандарт за сайтовете на администрацията

Интернет уеб страниците на държавните институции да бъдат стандартизирани с единна рамка, която да гарантира безпрепятствен, директен и непрекъснат достъп, ясна навигация и наличие. Проектът за това е направен след решение на Съвета за административната промяна на Министерски съвет и е оповестен за разискване в портала за публични съвещания.

На първо място, структурата и наличието на интернет страниците трябва да бъдат достъпни за всички, по-специално за хората с увреждания. Това следва да стане посредством въвеждането на европейския стандарт " Accessibility requirements for ICT products and services ". Също по този начин уеб страниците на администрациите трябва да бъдат построени по този начин, че да имат идентична визуализация при отваряне посредством актуалните версии на необятно публикуваните уеб браузъри, както и при техните мобилни версии в операционни системи като Android, iOS. 

Също по този начин уеб страниците на ведомствата би трябвало да използват на единна цветова скица - не повече от един главен и един второстепенен цвят, един цвят за акценти, главен цвят за текст, както и общоприети цветови схеми за систематични известия (например, зелено за удостоверение или приемане, алено за неточност или отвод и др.).

Заглавната част на всяка интернет ще съдържа название на администрацията и ясно напътствие, че това е формалната ѝ страница. Освен това трябва да се съдържа ясно напътствие кой е административният орган, чиято активност се обслужва от администрацията, титуляр на страницата. Задължително е да има инструмент за промяна на езика и инструмент за търсене. В долната част пък ще стоят карта на уеб страницата и декларация за достъпност.

Държавните знаци и лога на администрациите следва да са съобразени с разпорежданията в нормативните актове, тъй че гербът на Република България да се пресъздава на бял декор в лявата част на заглавната част на интернет страниците на Министерския съвет и министерствата. В този случай не се позволява визуализирането на други знаци в главата на интернет страницата. Основната структурна форма на герба на Република България да се пресъздава на бял декор в лявата част на главата на интернет страниците на: държавните комисии, изпълнителните организации, други институции, основани със закон или с акт на Министерския съвет, областните администрации, както и на общинските администрации и общинските препоръки, на общини, които нямат свои личен знаци.

В интернет страниците на държавната администрация е целесъобразно да се употребяват единствено шрифтове с българска форма на кирилица, усъвършенствани за приложимост на екран. " Въпреки многото съществуващи шрифтове с тази форма, въпросът е комплициран, многостранен и ще се отрази върху редица аспекти на институционалната еднаквост. Решението на този проблем ще бъде открито в съдействие с потвърдени български експерти в региона на шрифта и шрифтовия дизайн, специалисти от ИТ бранша и др ", написа в претекстовете на плана.

Предвижда се на да има няколко наложителни менюта на уеб страниците. Раздел " Администрация " ще включва обща информация, нормативни актове, стратегически документи, информация за състезания, както и пресцентър. После следват разделите  " Административно обслужване ", " Публични регистри ", " Профил на купувача ", " Декларации по ЗПКОНПИ ", " Достъп до социална информация " и " Контакти ".

С новите правила за държавните уеб сайтове се вкарват и редица механически условия за видео, изображения, оптимизация за бързо зареждане, както и отбрана на данните на две равнища.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР