Интерконекторът Гърция-България се свърза успешно с Трансадриатическия газопровод (ТАП). Физическото

...
Интерконекторът Гърция-България се свърза успешно с Трансадриатическия газопровод (ТАП). Физическото
Коментари Харесай

Интерконекторът с Гърция се свърза успешно с Трансадриатическия газопровод

Интерконекторът Гърция-България се свърза сполучливо с Трансадриатическия газопровод (ТАП). Физическото свързване беше изпълнено с две златни заварки, свързващи газоизмервателната станция при Комотини със съществуващата инфраструктура на ТАП, единствено на няколкостотин метра северно от надземното оборудване на IGB.

Подготвителните действия за връзката сред двата преносни оператора лиши няколко месеца на деликатно обмисляне и съдействие сред екипите на плановата компания ICGB и ТАП. Успешното свързване на инфраструктурата на двата енергийни плана е основен стадий към завършването и старта на комерсиалната употреба на IGB, планувани за тази година.

След завършването на наложителното безразрушително тестване на връзката, секторът ще бъде засипан, с което всички механични работи ще се смятат за приключени. Следва развой по инсталиране и консолидиране на системите за премерване и ръководство с ТАП, което ще разреши транспарантен мониторинг на количествата транзитиран газ през газопровода IGB.

При старт на комерсиалната употреба на интерконектора, IP точката сред ТАП и IGB ще поеме в началото количество от 1 милиарда куб. м./год. според контракта на „ Булгаргаз “. Количествата могат да бъдат в допълнение увеличени до 3 милиарда м3/год., което е актуалният потенциал на газопровода IGB.

Интерконекторът има капацитет да усили оптималния си потенциал до общо 5 милиарда куб. м/г. поради все по-нестабилната геополитическа обстановка, както и с помощта на отличната синергия на плана с плануваните и съществуващи LNG терминали в района. IGB е единственият газопровод, който непосредствено ще свърже българския газов пазар с Южния газов кулоар.

Газопроводът IGB ще бъде обвързван и с газопреносната инфраструктура на българския народен оператор „ Булгартрансгаз “ в региона на Стара Загора, наоколо до втората газоизмервателна станция на интерконектора. Предвидена е и физическа връзка с преносната система на гръцкия оператор DESFA. Всички мерки от страна на IGB към този момент са приключени и се чака DESFA да даде график за свързването през идващите седмици.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР