Интерконекторът Гърция-България се свърза успешно с Трансадриатическия газопровод (ТАП). Физически

...
Интерконекторът Гърция-България се свърза успешно с Трансадриатическия газопровод (ТАП). Физически
Коментари Харесай

Интерконекторът с Гърция вече е свързан с Трансадриатическия газопровод

Интерконекторът Гърция-България се свърза сполучливо с Трансадриатическия газопровод (ТАП). Физически това стана с осъществяването на две " златни заварки ", свързващи газоизмервателната станция при Комотини със съществуващата инфраструктура на ТАП. Успешното свързване на инфраструктурата на двата енергийни плана е основен стадий към завършването и старта на комерсиалната употреба на IGB, планувани за тази година.

Това оповестиха от  „ АЙ СИ ДЖИ БИ ” - смесеното капиталово сдружение, което осъществя проекта IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България). То бе записано в България още през 2011 година и негови акционери са БЕХ (50%) и  гръцкото сдружение IGI Poseidon (50%). Гръцкият участник в плана е благосъстоятелност на гръцката обществена газова корпорация DEPA International Projects Single Member S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

Проектът IGB свързва България с Трансадриатическия газопровод, позволявайки преноса на газ от Азербайджан през Гърция до Италия и района на Югоизточна Европа.

След завършването на наложителното тестване на връзката, секторът ще бъде засипан, с което всички механични работи ще се смятат за приключени. Следва развой по инсталиране и консолидиране на системите за премерване и ръководство с ТАП, което ще разреши транспарантен мониторинг на количествата транзитиран газ през газопровода IGB.

При старт на комерсиалната употреба на интерконектора той ще поеме в началото количество от 1 милиарда куб. м на година според контракта на „ Булгаргаз “. Количествата могат да бъдат в допълнение увеличени до 3 милиарда куб. м годишно, колкото е потенциала на газопровода IGB. Максималният потенциал на интерконектора обаче може да доближи и 5 милиарда куб. м на година с помощта на синергията със съществуващите и с плануваните терминали за полутечен газ в района. IGB е единственият газопровод, който непосредствено ще свърже българския газов пазар с Южния газов кулоар.

Газопроводът IGB ще бъде обвързван и с газопреносната инфраструктура на българския народен оператор „ Булгартрансгаз “ в региона на Стара Загора, наоколо до втората газоизмервателна станция на интерконектора. Предвидена е и физическа връзка с преносната система на гръцкия оператор DESFA. Всички мерки от страна на IGB към този момент са приключени и се чака DESFA да даде график за свързването през идващите седмици, осведомиха от „ АЙ СИ ДЖИ БИ ”.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР