Интересни спектакли, концерти и оперни представления ще види пловдивската публика

...
Интересни спектакли, концерти и оперни представления ще види пловдивската публика
Коментари Харесай

Сцена`2022: Пловдивският театър с интересни спектакли, концерти и оперни представления

Интересни спектакли, концерти и оперни представления ще види пловдивската аудитория през идната година. И трите трупи на Драматичния спектакъл, Куклите и Операта готвят любопитни планове.

„ Опит за летене” от Йордан Радичков с режисьор Пламен Марков и „ Солунските съзаклятници” от Георги Данаилов с режисьор Стайко Мурджев са две от най-важните заглавия, които ще забележим на огромна сцена в Драматичния спектакъл . Премиерата на първия театър ще бъде на откриването на фестивала „ Сцена на кръстопът”, а второто – в края на ноември.

„ Предстоят министър председатели на още два спектакъла под режисурата на Атанас Атанасов и Елица Йовчева . Уточняваме заглавията. Най-хубавото за трупата нина първо време следва на 14 януари, когато на сцена, след две години, се завръща „ Одисей” , сподели шефът на Драматичния спектакъл Кръстю Кръстев.

2022-а ще бъде извънредно наситена и с разнородни събития, отдадени на 140-годишнината на трупата.

Предстои да бъде показан представен Летопис на Пловдивския трагичен спектакъл , върху който работят Никола Вандов, Катерина Георгиева и Божидар Тотев.

През януари би трябвало да излезе от щемпел и дневникът на Георги Миятев , в който е събрана цялата история на театъра от основаването му до 1932 година За случването на това издание работят Владимир Балчев, Катя Янева и Христо Гочев.

Куклениците също работят по няколко плана, които ще минат под знака на 75-годишнината на театъра. Първа е премиерата на „ Незнайко в Слънчевия град” от Николай Носов с режисьор Ивайло Николов, сценограф Ива Гикова и композитор Пламен Петков. На 24 март – в деня на кукления спектакъл, следва премиерата на бебешка пиеса за деца от 6 месеца до годинка и половина. Автор и режисьор на спектакъла с работно заглавие „ Аз съм?” е Галя Савова, сценографията е на Стефка Кювлиева, а композитор – Петя Недева.

През юни куклениците ще осъществят план, финансиран от Национален фонд „ Култура” – лаборатория „ Дигитални технологии в актуалния куклен театър” , която ще разяснява тематиката къде актуалните технологии убиват живото изкуство и къде му оказват помощ.

Септември идва с премиерата на „ Каменното цвете” от Мила Машович-Микулич. Режисьор е Слави Маленов, сценографията е на Силва Бъчварова, композитор – Владимир Джамбазов. За поредна година пловдивчани ще се любуват и на уличния фест TheatAir .

И тази година порасналите деца ще имат своя мотив да посетят Кукления спектакъл. В края на ноември е планувана премиерата на „ Апокалипсисът идва в 6 вечерта” от Георги Господинов. Постановката е на Леонард Капон.

Кукленият спектакъл ще бъде хазаин и на уъркшоп за детски учители с психолози и артисти на тематика „ Кукленият спектакъл в услуга на образованието ”. Ще се проведат и обичайните състезания за детско творчество.

По прелиминарен проект и Държавна опера-Пловдив дава обещание забавна година, цялостна с любопитни събития. Началото е с премиерата на оперния театър „ Чичовци” . С нея ще бъде маркирана 100-годишнината от рождението на създателя Лазар Николов и 100-годишнината от кончината на Иван Вазов.

„ От две години работим по този план. Смятам, че е наш дълг да почетем паметта на тези изключителни творци”, сподели шефът на Операта доцент Нина Найденова.

През февруари, март и април започва нов забавен план – „ Поетите и музиката за ученици” . Той се осъществя благодарение на стратегия „ Наследство” на Европейска столица на културата – Пловдив 2019. Събитието имаше няколко извънредно сполучливи издания като част от програмата на фестивала Opera Open на Античния спектакъл. Сега обаче знаковите български актьори ще рецитират стиховете на най-забележителните наши поети, а музиката ще е на модерни композитори, които ще гостуват на събитията. Всяко от събитията ще бъде тематично – за лирика, отдадена на морета, женска лирика и така нататък Целта на плана е да бъде привлечена нова млада аудитория.

Симфоничният сезон също има своите акценти. Един от тях е планът „ Млади български виртуози”.

„ Радвам се, че успяхме да притеглим на щат четирима доста надарени музиканти - Емануил Иванов, Дора Делийска, Лия Петрова и Кирил Пенчев. Всеки от тях ще приготви по четири стратегии в границите на плана „ Млади български виртуози”, описа още Найденова.

Още един значим план по стратегия „ Наследство” на Европейска столица на културата-Пловдив 2019 ще осъществя екипът на Операта. Става дума за Международния конкурс за тенори „ Гласът на Камен”. Финалът на влиятелното събитие е с концерт на 27 август. Председател на журито ще бъде тенорът Хосе Кура. Концертът на 27 август ще е в границите на Opera Open.

Фестивалът и тази година ще предложи незабравими страсти на публиката. Първо на сцената на Античния спектакъл се завръща спектакълът „ Орфей и Евридика” на режисьора Стефано Пода. Другият огромен план е балетният театър „ Ана Каренина”. Пловдив ще се наслаждения на зрелище на изключителния хърватски хореограф Лео Муич.

Другият огромен план на Операта е „ Слава” – мюзикъл, който показва историята и перипетиите на група студенти от Училище за театрални изкуства в Ню Йорк. В интервала 10-14 януари ще се организира прелиминарен кастинг за асортимент на млади актьори.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР