Интересът към професионалните домоуправители расте въпреки скептицизма. Фирмите предлагат комплексни

...
Коментари Харесай

Моля, платете си входа!

Интересът към професионалните домоуправители пораства макар скептицизма. Фирмите оферират сложни услуги - от събирането на входа до почистването на снега. Условие при наемането на колективен управител е входът да е в режим на етажна благосъстоятелност.
Ралица живее с старата си майка в панелен осеметажен блок. Тя е касиер на входа и въпреки да може да трансферира обикалянето из жилищата на различен, не желае да го направи. Занимава се и с куп други нетипични за един касиер действия - грижи се за дребна градинка към входа, поддържа осветлението, обезпечава аварийни ключове за новите съседи и други Казва, че входът доста желае да наеме компания за осъществяване на всички тези услуги на правилото " всичко в едно ", като наеме професионален домоуправител. Самата тя обаче е предубедена - първо, че ще излезе скъпо, и, второ - че фонд мениджърите в действителност не са добре осведомени със спецификите и потребностите на всеки обособен вход. Дали обаче е по този начин, или просто Ралица е прекомерно скептична към услугите, които се оферират от компаниите за поддръжка на входовете, известни като вход мениджъри?
Пестене на нерви или нови главоболия
В момента в България съществуват десетки, в случай че не и стотици компании, които работят като професионални домоуправители. Те оферират услуги от събирането на таксите до почистването на снега или отсяването на предложения за ремонт на покрива и входа. Силната фрагментация носи първия проблем - по какъв начин да се избере правилна компания, която, откакто събере парите, да си прави съзнателно работата. Защото от конгреси и медии е цялостно с недоволства за неточни компании.

Една от рекомендациите е да се избират сдружения, които са членове на браншовите им организации. В България има няколко асоциации, измежду които Асоциацията на сдруженията, ръководещи етажна благосъстоятелност (АДУЕС), Националната асоциация на домоуправителите в РБългария (НАДРБ), варненската Асоциация на шефовете на етажната благосъстоятелност.

Според Мартин Димитров от НАДРБ проблемите пред компаниите, работещи в сектора, са доста и главно са свързани със съществени пропуски в законодателството. Пред " Капитал " той не разяснява интереса на притежателите към компаниите, само че увери, че в допълнение ще опише за паниките на сектора и компликациите, с които се сблъскват фирмите, работещи в тази сфера.

От АДУЕС също признаха, че ефикасното ръководство и поддържането на етажната благосъстоятелност са комплициран и трудоемък развой. Това може да се удостовери от всеки, на който в миналото се е налагало да обикаля съседите си с молба да си платят месечната такса, или пък от този, който е трябвало да събира предложения за замяна на входната врата (за която най-големите разногласия по традиция са в какъв цвят да бъде, а не какъв брой ще е функционална).
Фотограф: Мария Съботинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР