Облакът променя всичко, пише през 2021 г. в учебника си

...
Облакът променя всичко, пише през 2021 г. в учебника си
Коментари Харесай

Облакът над всичко

" Облакът трансформира всичко ", написа през 2021 година в учебника си The Cloud Computing Book Дъглас Комър. Американският професор, който е един от пионерите на TCP/IP протокола (интернет) и създател на първите учебници, обясняващи научните правила, залегнали в дизайна на мрежата и неговите информационни протоколи, е на мнението, че образователните стратегии по компютърни науки би трябвало да изместят фокуса си, с цел да приготвят учениците за работа с облак. " Вместо просто да се учат по какъв начин да проектират и употребяват софтуерни и хардуерни системи за обичайния свят на мобилни и настолни компютри, курсовете би трябвало да приготвят учещите се да проектират и построяват хардуерни и софтуерни системи за потребление в заоблачен център за данни ", написа Комър в книгата си.
Никой към този момент не може без него
Почти всеки човек с мобилен телефон през днешния ден употребява облак. В множеството случаи първото нещо, което изниква в съзнанието на множеството от нас, когато чуят облак, е фотоси, телефонни контакти и други файлове, които се съхраняват някъде другаде, само че не и в хардуерната ни памет. Облакът към този момент е доста повече от това. Без технологията няма виртуална действителност и метавселена (Facebook употребява услугите на Amazon например), няма и изкуствен интелект, филми от Netflix, музика в Spotify, както и търсения в Гугъл. Не единствено софтуерните колоси зависят от облачните услуги. По време на пандемията бизнеси от съвсем всички сегменти на стопанската система, без значение от размера, дребни, междинни и огромни, започнаха да мигрират част от интервенциите си към снабдители на облачни услуги.
По-евтин и сигурен
От една страна, по-евтино е. Защо непрекъснато да се ъпгрейдва хардуер, когато има потребност от повече изчислителна мощност или хардуерно пространство на диска, когато може просто да увеличите проекта си и разноските да бъдат за сметка на доставчика. От друга страна, по-сигурно е. Когато съхранявате файловете си на компютъра или телефона си, те могат елементарно да бъдат компрометирани (от хакерска атака) или изгубени (от токов удар например). Винаги има възможност сходен сюжет да засегне и доставчика на клауд услуги, само че вероятността е доста по-малка. Данните в облака нормално се съхраняват на няколко сървъра и се архивират от време на време, което значи, че даже при ексклузивен случай шансът да загубим окончателно данните си е най-малък.

Вече е мит, че облачните услуги са скъпи. Дори най-големите играчи в бранша сега оферират безвъзмездни начални проекти за всеки, било то и дребен бизнес, който желае да разшири интервенциите си, или новак програмист, изграждащ нова апликация. Microsoft да вземем за пример която разгласи доходи от над 22 милиарда $ от облачния си бизнес за последното тримесечие (около 2750 $ оборот в секунда), предлага безвъзмезден акаунт в Azure (облака на компанията), безвъзмездни 12 месеца за известни услуги и заем от 200 $ за всеки, който желае да прави видео игри. Amazon, която разгласи 71 милиарда $ доходи за цялата 2021 година от облачни услуги (над 2250 $ в секунда), също предлага безвъзмезден пакет от услуги за 12 месеца за всеки нов клиент на платформата до избран размер. Другите колоси в бранша - Гугъл, IBM и Oracle, също имат своите безвъзмездни предложения.
Реклама Какво може да вършим в облака?
Почти всичко към този момент. Microsoft предлага услуги с изкуствен интелект на бизнес клиентите си, с който да симулират веригите си за доставка и произвеждане, което им разрешава от време на време да плануват проблемите, преди действително да са се случили. Същото важи и за инфлацията, за компании, които се тормозят по отношение на възходящите цени и намаляващите наличия. Но това е единствено повърхността. Всъщност съществуват десетки технологии и наподобява, че се появяват нови такива на всеки няколко месеца, което елементарно може да обърка всеки. Как да подходим към непозната (за повечето) технология, която непрекъснато се трансформира?

Трудно могат да се опишат всички услуги, които всеки друг снабдител предлага. Дори да нямате никакви знания от облачни технологии, регистрирането и отварянето на акаунт е като основаването на профил в обществена мрежа като Фейсбук. Изключително просто е. В реалност доста от фирмите с безвъзмездни проекти имат ограничавания в ресурсите (изчислителни или пространство), само че даже наличният набор от услуги е повече от задоволителен за начинаещи да навлязат в материята. Допълнителен плюс е, че множеството безвъзмездни проекти идват с обучителни курсове от фирмите, които ги оферират.

Едва ли в миналото ще има по-добър миг от в този момент за начинаещите да се доберат до най-иновативните технологии на софтуерните колоси. Безплатните проекти, които най-големите компании в бранша оферират, имат за цел да усилят каузи си по отношение на съперниците. Скалирането е в основата на растящите доходи на фирмите в облачния бранш. В момента, в който облакът доближи избран предел (като натовареност на системата или някакъв различен критерий), безплатните услуги ще бъдат лимитирани или ще изчезнат изцяло.
Просто желая повече пространство за фотоси
Най-големите компании в облачния бранш са насочени с услуги към бизнеса. Microsoft, Amazon, Гугъл, Oracle и IBM, всичките оферират услугите си към компании, институции или програмисти и дивелъпъри. Това надали е изненада, облагата е там. Все още обаче има компании, които са насочени най-вече към потребителите, предоставяйки им опция да резервират файловете си на несъмнено място. Предложенията варират - Гугъл да вземем за пример предлага по 15 гигабайта безплатнo на консуматор, Dropbox - 2 гигабайта, a шведският стартъп Degoo - 100 гигабайта.
Реклама
Трудно може да се дефинира кой е най-хубавият облак. Зависи от потребностите на клиента. За бизнеса от голяма важност може да е изчислителната мощност или какъв брой постоянно сървърът не е функционален (down time). За елементарния консуматор най-важното може да е размерът на пространството по отношение на цената. За всички от голяма важност обаче е бързият достъп отвред до файловете, което значи, че най-често печелят най-големите играчи, защото единствено те могат да си разрешат да основават сървъри в най-различни местоположения. Затова най-често на напред във времето в бранша излизат компании като Гугъл, Microsoft и Amazon.
Апетитен бранш
Според Джордж Крейг, шеф и съосновател на нидерландския хедж фонд Guardian Fund, разноските за облачни услуги се чака да се утроят до 2025 година " Миграцията към облака е голяма опция за Snowflake, Alphabet (Google), Cloudfare, Databricks, както и десетки други компании, които към момента са дребни и частни сдружения ", написа през февруари в писмо до вложителите Крейг. " Пазарът е великански, като общите разноски за облак се чака да се умножат няколко пъти преди 2030 година ", добавя хедж фонд мениджърът.

От друга страна, Дейвид Ролф, изпълнителен шеф на Wedgewood Partners, хедж фонд, предвижда, че някои компании като Apple занапред могат да навлязат в бизнеса с облачните услуги. Към момента Apple не предлага фирмени облачни услуги, макар че разполага с iCloud за потребителите на екосистемата на Apple. " Няма да се изненадаме, в случай че един ден Apple опита да огъне кривата (bend the curve) в облака ", написа в писмо до вложителите си през февруари Ролф.

" Изживяваме промяна на поколенията в нашата стопанска система и общество ", показа пред вложителите в края на януари Сатя Надела, изпълнителен шеф на Microsoft. " Цифровата технология е най-гъвкавият запас, с който разполага светъг за превъзмогване на рестриктивните мерки и преосмисляне на ежедневната работа и живот ", добави американецът с индийски корени. Има смисъл единствено да употребявате тези запаси, изключително в този момент, до момента в който са ненапълно безвъзмездни.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Медиа и реклама 2 Икономика 3 Интервю 1 Медиа и реклама 2 Икономика 3 Енергетика 1 Медиа и реклама 2 Транспорт 3 Градове Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Как да...
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР