Интерактивната кулинарна езикова карта на България осъществява най-крупното екипно диалектно

...
Интерактивната кулинарна езикова карта на България осъществява най-крупното екипно диалектно
Коментари Харесай

Наши учени извършват най-мащабното проучване на българските диалекти през 21 в

Интерактивната кулинарна езикова карта на България реализира най-крупното екипно диалектно проучване на българската езикова територия през 21 век. В Института за български език не са спирали изследванията на обособени селища или райони, само че да се обхване цялата езикова територия посредством систематични диалектни изследвания от екип не беше правено от 80-те години на предишния век ", заяви проф. Ани Кочева от Институтът за български език към Българска академия на науките в изявление за Dir.bg.

" Отсега мога да кажа обаче, че българските диалекти в най-ново време са живи и не престават да ни изненадват ", безапелационна е проф. Кочева.

Изследването стартира преди две години и цели да покаже особеностите на българските диалекти в наше време по неповторим метод - посредством кулинарни предписания на достоверни ястия и питиета, излъчени от потомство на потомство в другите райони на страната. И до момента в който локалните поданици разкриват тайните на локалната кухня, диалектолозите улавят спецификите на локалния диалект. Интересно, вкусно и българско, нали? Всичко това е онагледено и с видео.

И макар че пандемията се отрази на плана, езиковедите от Българска академия на науките съумяха през последната година да картографират Охрид, Мещица, Пернишко, Трявна, Хисаря, Родопите, Видин, Брегово. Сега следва и експедиция в Странджа и Сакар, където се съхраняват едни от най-интересните български диалекти.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР