Intel се очертава като основният бенефициент от закона за чиповете

...
Intel се очертава като основният бенефициент от закона за чиповете
Коментари Харесай

Европарламентът прие „Закона за чиповете“ 


Intel се обрисува като главният бенефициент от закона за чиповете на ЕС 
(снимка: Walden Kirsch / Intel)

След авансово чуване в средата на април, вчера евродепутатите  взеха окончателното си решение по отношение на закона за чиповете. Той беше утвърден с 587 гласа, 10 срещу и 38 въздържали се. За да влезе в действие, законът би трябвало да бъде утвърден от Съвета на министрите.  

Пандемията разкри уязвимостите в световните вериги за доставки, а дефицитът на полупроводници увеличи цените на индустриалните и потребителските артикули, забавяйки икономическия напредък в Европа. Законът за чиповете цели да усили каузи на Европейски Съюз на международния пазар за произвеждане на полупроводници – от по-малко от 10% през днешния ден до най-малко 20% до 2030 г. 
още по темата
Законът поддържа планове за увеличение на предлагането на чипове в Европейски Съюз посредством привличане на вложения и развиване на производството. Освен това документът цели да помогне на дребните и междинни компании, изключително тези в региона на дизайна на чипове, да внедряват по-бързо нововъведения. 

Програмата за субсидиране възлиза на 43 милиарда евро, според Закона за чиповете. Евродепутатите настояха за 3,3 милиарда евро за проучвания и нововъведения в бранша на полупроводниците. Те също по този начин поддържат механизъм за реагиране при рецесии и изключителни ограничения, които ще включват приоритизиране на доставките на артикули, наранени от дефицит, и обединени поръчки за страните-членки на Европейски Съюз. 

Един от най-големите бенефициенти от новия закон ще бъде полупроводниковият колос Intel. Проекти в няколко страни от Европейски Съюз ще донесат на американската компания няколко милиарда евро финансиране от европейския бюджет. Intel възнамерява да влага към 20 милиарда евро единствено във водещия си план в Германия, а още 10 милиарда евро ще бъдат вложени от немското държавно управление. 

„ Това е същински крайъгълен камък за европейската полупроводникова промишленост, забележителен принос към световната екосистема и явен знак, че Европа остава отлично място за вложение. Intel Corporation се гордее, че е сътрудник в тази упоритост ”, разясниха от компанията. 

„ С плануваното най-модерно оборудване за произвеждане на силициеви подложки в Германия, неотдавна оповестената инвестиция в Полша и разширението на съществуващите ни обекти в Ирландия, ние сме разчувствани да помогнем за създаване на първата по рода си верига с добавена стойност за произвеждане на полупроводници в Европа “, сподели изпълнителният шеф на Intel – Пат Гелсингър. 
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР