Доставките с дронове имат светло бъдеще, ако бъдат решени няколко

...
Доставките с дронове имат светло бъдеще, ако бъдат решени няколко
Коментари Харесай

Доставките с дрон до дома - кога ще станат практични


Доставките с дронове имат ярко бъдеще, в случай че бъдат решени няколко провокации
(снимка: CC0 Public Domain)

От доста години анализаторите предвиждат доставки с дронове до домовете на клиентите, само че значително небето остава чисто. Време ли е да зачеркнем тази транспортна и логистична идея?

Подобно на летящата кола, която се очакваше да се появи още при започване на предишния век, концепцията за доставка на пакети с дронове се разисква от много време. И въпреки всичко с изключение на няколко теста (Amazon, да вземем за пример, неотдавна разгласи тестване за доставка с дрон в Толесън, предградие на Финикс, щата Аризона), множеството доставки остават крепко свързани със земята.

Смрити Мехра, анализатор от Straits Research, има вяра, че безпилотните летателни апарати за доставка ще имат ярко бъдеще, откакто бъдат решени няколко непрекъснати провокации. „ Предоставяйки по-бързи, по-ефективни и от време на време по-достъпни варианти за доставка от стандартните техники за наземен превоз, тази технология има капацитет изцяло да трансформира транспортната и логистичната промишленост, споделя тя в изявление за Information Week.

Множество приложения

Има редица потребни приложения на доставките с дронове в секторите на търговията на дребно, опазването на здравето, строителството, минното дело, комуналните услуги и селското стопанство, съгласно Мехра.

„ От доставка на артикули до отдалечени места до наблюдаване на инфраструктурата и осъществяване на въздушни изследвания, те могат да усилят продуктивността, да спестят разноски и да насърчат сигурността в разнообразни промишлености ”, изяснява тя. „ С смяната на регулациите и напредъка на технологиите, дроновете доста ще трансформират ръководството и превозването на артикули и услуги ”.

Концепцията за рутинни градски доставки с дронове става все по-реалистична, с помощта на бързия софтуерен прогрес на дроновете, като по-дълъг живот на батерията и самостоятелни навигационни системи, споделя Карл Родригес, логистичен специалист и създател на NX Auto Transport.

„ Дроновете може скоро да бъдат включени без изпитание в градските дистрибуторски мрежи, давайки на бизнеса и клиентите както по-бързи, по този начин и по-ефективни благоприятни условия за доставка ”, оптимист е Родригес.

Препятствия и ограничавания

Въпреки че технологията за доставка с дронове стана по-жизнеспособна с течение на времето, разработчиците към момента са изправени пред няколко сериозни софтуерни и правни спънки.

„ Много компании, като UPS, Гугъл и Amazon, тестват доставки с дронове в разнообразни елементи на света ”, споделя Мехра. И въпреки всичко в доста страни правната рамка, уреждаща комерсиалните интервенции с дронове – изключително тези, включващи полети отвън образната линия на видимост (BVLOS) – към момента се развива.

„ Преди доставките с дронове да станат нормални, проблемите с сигурността, поверителността и контрола на въздушното пространство също би трябвало да бъдат решени ”, разяснява Мехра. Но макар тези спънки, развиването продължава и услуги за доставка с дронове към този момент са налични на някои места за съответни случаи, като доставка на храна или медикаменти.
още по темата
Регулаторните спънки, в това число ръководството на въздушното пространство и разпоредбите за сигурност, както и софтуерните ограничавания – изключително живота на батерията и потенциала на потребния товар – попречват по-голямото разбиране на технологията, отбелязва Мехра.

Също по този начин са налице опасения за поверителността, както и условия за надеждни информационни и навигационни системи, с цел да се подсигурява безвредна и ефикасна работа. „ Широко публикуваното разбиране е мощно възпрепятствано и от неподходящото време, комплицираната логистика и консолидираното на дронове в актуалната въздушна система ”, добавя тя.

Робърт Пауър, притежател и действен шеф на спедиторската компания Power Forwarding, показва, че механически неизправности могат да доведат до това, че дронове оставят продукти на неверен адрес или повреждат продуктите по някакъв метод по време на процеса на доставка.

„ Тези фактори вършат регулаторното утвърждение малко евентуално в скоро време, като публичното мнение също се насочва към отрицателното ”, споделя той. „ Технологията евентуално ще остане нишова, най-малко първоначално, защото фирмите биха предпочели да я тестват, без да не натоварват системата за доставка ”.

Същевременно играчите на пазара измислят изобретателни решения на тези проблеми, като автоматизирани центрове за доставка с дронове и площадки за кацане на дронове на покрива. „ Индивидуалните дронове няма да имат потребност да минават през многолюдни места, тъй като тези центрове ще служат като места, където дронове могат да вземат и оставят артикули ”, споделя Карл Родригес.

Общата идея за доставки с дронове има едва място и това е съществуващият развой на внедряване, който е неправилен. „ Логиката на системата за въздушна доставка е постоянна и може да докара до по-бързи доставки, в случай че технологията бъде усъвършенствана ”, споделя Пауър.

Разрастващ се пазар

Въпреки софтуерните и регулаторни провокации, пазарът на дронове за доставка продължава да пораства. Между 2021 година и 2022 година общият брой пакети, доставени с дрон, се повиши с над 80%, възлизайки на общо към 875 000 доставки в международен мащаб, съгласно нова статистика на Straits Research.

Дронът може да достави стоките на клиентите за 30 минути или по-малко, като някои доставки лишават единствено 10 минути, споделя Мехра. През февруари 2024 година норвежката компания Aviant започва услуга за доставка с дронове на най-голямото разстояние в света – в Лилехамер, обслужвайки 4000 поданици на предградията. „ Клиентите могат да употребяват приложението Kyte, с цел да поръчват хранителни артикули, медикаменти и ресторантски ястия с тегло до 1,5 кг.

Zipline и Amazon Prime Air са актуалните световни водачи в доставките с дронове, като заемат над 15% от общите доходи през 2022 година, отбелязва Мехра. Дроновете на Zipline транспортират храна, медикаменти, артикули и други предмети до домове, компании и лечебни заведения. Приходите на компанията за 2022 година са 25,2 милиона $.

„ Освен това, нашият неотдавнашен разбор допуска, че пазарът на системи за доставка на пакети с дронове е очевидец на забележителен напредък и се чака да се усили с годишен ритъм от 39,15% ”, заключава Мехра.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР