Инсулиновата резистентност е състояние, което се среща все по- често

...
Инсулиновата резистентност е състояние, което се среща все по- често
Коментари Харесай

На крачка от диабета! Как да се справим с инсулиновата резистентност

Инсулиновата устойчивост е положение, което се среща все по- постоянно в наши дни. Хиляди хора страдат от него без даже да подозират за това. За страдание и възрастовата граница прогресивно понижава в последните години, което е отражение на метода на живот, който всеобщо актуалния човек води.

Наричат това положение „ Преддиабетно “

И в действителност инсулиновата устойчивост е един от най- ранните сигнали за развиване на диабет вид 2. Симптомите са разнородни и постоянно са подценявани от пациентите, само че в случай че не се вземат мерки могат да се развият дълготрайни затруднения, които с изключение на диабет вид 2 включват и сърдечно-съдови болести, метаболитен синдром.

За да разберем повече за положението инсулинова устойчивост. Как се диагностицира? Какви са признаците? И не на последно място по какъв начин да се оправим с него? Екипът на SafeNews беседва с доцент доктор Димитър Гугутков, изпълнителен шеф на Медицински комплекс „ Доверие “.

Цялото изявление със експерта гледайте във видеото на SafeNews: 

Не инцидентно се споделя, че това е заболяването на 21- век

Причината за това е, не тъй като инсулиновата устойчивост се е появила в 21- век, а тъй като се открива при от ден на ден и повече хора. Но това не е ново заболяване. През последните 20 години лекарите го търсят интензивно. Знаят по какъв начин да го открият. Също по този начин знаят и какво да вършат когато го открият.

„ Същността на този проблем е доста елементарна. Когато дълго време злоупотребяваме с въглехидратите. Когато дълго време одобряваме въглехидрати повече в сравнение с ни трябват, тъй като въглехидратите са главното и само гориво за клетките на мозъка и за множеството останали кафези. Те са доста значими за нашият организъм, само че когато сме си ги произвели сами. Когато ги получаваме извън, на готово, доста постоянно те са непознаваеми за нашия организъм. Много постоянно те са доста повече в сравнение с ни трябват. И тогава благодарение на хормона инсулин, ние тези въглехидрати, които са повече от това, което ни би трябвало като гориво за клетките на мозъка, би трябвало да ги вкараме в нашите мастни депа, в запасите за време когато нямаме или не може да одобряваме или не може да образуваме въглехидрати. Когато това се случва задоволително дълготрайно време се постанова да се образува от ден на ден инсулин, с цел да може да поддържаме естествени равнища на кръвната захар. Тогава клетките на нашите масти депа и клетките където се съхраняват аварийните въглехидрати стартират да стават нечувствителни към инсулина. Те стават резистентни. Когато те станат резистентни към инсулина това значи, че би трябвало да се отдели още повече инсулин, с цел да може да се поддържат естествени равнища на кръвната захар. “ Това съобщи доцент доктор Гугутков.

Специалистът показа още, че порочният цикъл на инсулиновата устойчивост приключва с изчерпването на опциите на панкреаса и диабет

Изобилието от разнообразни типове храни богати на въглехидрати и тяхното изразходване усилва и броя на хората, включително и деца, които страдат от инсулинова устойчивост. Но доцент Гугутков означи също, че този развой е обратим.  Промяна в метода на живот и хранене може да прекъсне порочната серпантина и да се стигне до естествени равнища на инсулин в кръвта и да предотврати инсулиновата устойчивост.

Може да имате инсулинова устойчивост с години, без даже да подозирате за това. Състоянието нормално не провокира забележими признаци, само че във времето е обвързвано с редица затруднения, някои от които извънредно съществени за здравето.

Едно от първите неща, които може да ни навеждат на мисълта за инсулинова устойчивост е наднорменото тегло. Състоянието е директно обвързвано също с високите равнища на триглицеридите, с високо кръвно налягане, а в някои случаи и с развиване на меланхолия.

Ако не се вземат ограничения инсулиновата устойчивост може да прогресира до диабет вид 2 и метаболитен синдром, а от там се усилва и рискът от сърдечно- съдови болести.

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Здраве

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР