От днес започва националната кампания Написах ти писмо“. Идеята на

...
От днес започва националната кампания Написах ти писмо“. Идеята на
Коментари Харесай

Акция на МВР „Написах ти писмо“

От през днешния ден стартира националната акция „ Написах ти писмо “. Идеята на самодейността е посланията, написани от фамилиите на деца и младежи, починали на пътя, да бъдат прикрепени към електронните фишове за превишена скорост до нарушителите на Закона за придвижването по пътищата в цялата страна, изпращани по пощата.

Кампанията стартира с 36 000 копия на ръкописи, написани особено от роднините на жертви, и започва преди най-натоварения сезон за придвижване по пътищата и директно преди лятната почивка на учениците, когато рискът от произшествия е максимален. Идеята е точно посредством нея да се увеличи публичното внимание, да се ограничи експанзията на пътя и да се подсети, че някои нарушавания не могат да бъдат „ платени “.

„ За най-голямо и надълбоко страдание доста от убийците на пътя са хора, които имат история с превишена скорост. Повечето от тях считат, че всичко завършва с заплащането на електронния фиш, който Министерство на вътрешните работи изпраща. Ако сме научили нещо от историята си, то е, че единствено санкцията, единствено наказването, единствено заплащането без планиране нямат дълготраен резултат “, съгласно Петя Иванова от съдружие „ Ангели на пътя “.

Дванадесет близки на деца и младежи, жерви на пътя, събраха кураж да напишат на ръка писмата, които техните синове, дъщери, братя или внуци в никакъв случай няма да прочетат. Роднините са част от съдружие „ Ангели на пътя “. Те предоставиха своите ръкописи, с цел да бъдат вложени към електронните фишове и да доближат до водачите на моторни транспортни средства, които с държанието си рискуват да погубят не едно семейство.

„ Вярваме, че думите могат да трансформират цифрите, само че дано не забравяме, че животът не е просто статистика. Затова желаеме да погледнем всеки в очите и да напомним, че всяка една гибел е персонална, изживяна, непрежалима “, апелират представители от сдружението.

Главна дирекция „ Национална полиция “ към Министерство на вътрешните работи се причислява към акцията. „ Написах ти писмо “ е другият метод всички да се обърнем към разсъдъка, отговорността и знанието, че най-често осъществяваните нарушавания на Закона за придвижването по пътищата като скорост, неправилни маневри и лишаване на преимущество в композиция с приложимост на алкохол или наркотични субстанции са причина за настъпването на катастрофи с тежки и необратими последствия. Бих желал да се обърна към всички с апел концепцията на акцията да ни сплоти в общата цел – да понижим жертвите по пътищата ”, разяснява шефът на Главна дирекция „ Пътна полиция “ основен комисар Атанас Илков. Съчетавайки наказванията с въздействащ персонален жест и обръщение, акцията слага фокус върху споделената социална отговорност за държанието на пътя и ангажимент към образование на потомство с отношение към разпоредбите, сигурността и живота на пътя.

От отдел „ Пътна полиция “- ГДНП напомнят, че починалите при пътнотранспортни катастрофи през 2023 година са 525, а броят на потърпевшите е повишен до 9 101. От началото на годината до 14 април 2024 година са настъпили 1 730 тежки пътнотранспортни катастрофи – в резултат на които 101 души са починали и 2 139  са ранени.

„ Никой не си прави илюзията, че безобразното каране от рецидивисти ще спре внезапно. Надеждата е, че един от водачите тъкмо преди да настъпи газта, ще се сети за Филип. Или за Ангел. Или за Християна. Или за Васко. Или за Мария. Или за Константин. Или за Стефан. Или за Иван. Или за Александър. Или за Виктория. Или за Васил. Или за Виктория. И ще намали… “, коментира и Йордан Жечев – креативен шеф в организацията, основател на акцията.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР